Прокуратурата иска отнемане на лиценза на KPMG

OFFNews 12 февруари 2015 в 20:38 6144 4

Прокуратурата иска отнемане на лиценза на "КПМГ България", заради одита на КТБ, каза председателят на парламентарната комисия за публичен надзор над регистрираните одитори Ваня Донева по време на заседание на комисията за борба с корупцията.

Донева обясни, че има правна възможност да бъде променено наказанието на „КПМГ България“. 

В началото на миналия месец Донева обясни, че на „КПМГ България“ ще бъде наложена глоба от 100 000 лева заради пропуските в одитите на КТБ. 

"Софийска градска прокуратура чрез нас, като административно наказващ орган, представи в деловодството ни, а ние в Софийски районен съд протест за изменение на наказателните постановления на KPMG. Прокуратурата, стъпвайки на резултатите от разследването, които са посочени в констатациите на доклада счита, че наложената санкция на KPMG - парична глоба, макар и в най-високия допустим размер по закона, е несъотносима към нанесените щети. Прокуратурата е използвала тази правна възможност да протестира и да иска изменение на наказателното постановление. Прокуратурата иска съдът да постанови най-високата санкция - отнемане на лиценза на KPMG", каза Донева, цитирана от БГНЕС.

Донева допълни, че според нея лицензът на KPMG е трябвало да бъде отнет и затова е поставила това искане на тайно гласуване. "От там нататък всеки член и на комисията преценява по съвест как да гласува", добави тя.

Тя добави, че законът определя начина, по който да става отнемането на лиценз- с тайно гласуване и 4-ма членове от 5-ма да бъдат "за".

"Не можа да се достигне нужното мнозинство, което е по закон. Относно това, че KPMG одитира други банки не искам да се създават съмнения. Важно е едно обстоятелство при това разследване, че има данни за компрометирана независимост от страна на одитора за КТБ, иначе на KPMG от към методика и работни документи, всичко им е много добре разписано, те са първи в света", каза още Донева.

Донева припомни, че след поставянето на КТБ под особен надзор, комисията и се е самосезирала и е бил определен екипът за разследване, който включвал инспектори от комисията и експерт-счетоводител от професионалната организация. Разследващият екип, по думите й, работил много професионално при спазване на всички законови правомощия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!