Регулатор заподозря връзка между ръководството на КТБ и одитора KPMG

Ивайло Анев 12 януари 2015 в 19:18 4760 0

KPMG не е виновен за фалита на КТБ, но одиторът е длъжен през цялото време на проверката да подхожда скептично, да проверява дали представената документация отговаря на истинското състояние на КТБ, това съобщи пред Би Ти Ви Ваня Донева, председател на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори.

По думите й одиторът трябва да е критичен към ръководството и компанията, която одитира. "А е факт, че KPMG България е засякла пропуски във вътрешната система на банката и на одиторите е трябвало да им светне лампичката. Финалните мнения на одиторите обаче са, че всичко в КТБ е било наред", категорична беше Донева. 

Според нея основният проблем е т.нар. компрометирана независимост на одитора. "Затова аз гласувах „за” отнемане на лиценза на KPMG България. Като добавим и че KPMG не са докладвали на дирекция „Банков надзор” на БНБ за констатирани пропуски във вътрешните системи на КТБ, решението ми беше ясно", обясни тя.

"За съжаление, законът не дава възможност да се гласува явно, а щеше да е полезно всеки мой колега в Комисията да изложи публично аргументите си как гласува", каза още Донева.

Тя допълни, че за да е всичко наред в една банка, кредитните досиета трябва да са пълни, да е ясно дали кредитополучател има възможност да си погаси заема, колко пъти е предоговарян даден кредит, дали служителите на банката се държат спрямо регулаторната рамка.

"Според мен в случая на KPMG има компрометирана независимост, като е имало заплаха срещу независимостта на одитора", заяви Ваня Донева. Тя каза, че „говори хипотетично” – ако някой от KPMG е в близки отношения с ръководството на предприятието, което разследва.

Миналият четвъртък стана ясно, че „КПМГ България“ ще бъде глобена със 100 000 лева заради пропуските в одитите на КТБ.

Глобата ще бъде наложена заради значителни пропуски и липса на логика при извършените одити на отчетите на КТБ, обясни Донева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews