Павлова хвана лопатата, копае язовир и се надява да помнят Борисов и нея и след 100 години

OFFNews 25 октомври 2016 в 14:37 11681 3

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова хвана лопатата и даде старт на строителството на язовир „Луда Яна“ край Панагюрище.

Работата по водоема бе подновена днес след 16-годишно прекъсване.

"Положените усилия от нашето правителство в рамките на двата мандата, заедно с подкрепата на Световна банка, дадоха резултат и позволиха този чакан от повече от 30 години проект да се случи, каза Павлова.

56,3 млн. лв. са средствата, които ще бъдат инвестирани за язовира, който ще осигури питейна вода на над 40 хил. души.

"Инвестицията е изключително важна и, надявам се, както България е известна с Панагюрското съкровище, ние да оставим за поколенията нещо също изключително важно. Надявам се, съоръжението, което ще бъде изградено, и капсулата на времето, която ще вградим в язовирната стена, да останат за поколенията и след сто години направеното да бъде оценено", заяви тя, цитирана от пресслужбата на министерството си.

Павлова подчерта, че избраният изпълнител има опита и капацитета да реализира проекта качествено и в срок и пожела безаварийна и безопасна работа. Тя се надявала съоръжението да бъде завършено предсрочно и още в края на 2018 г. да бъде въведено в експлоатация, за да осигури чаканото от повече от 30 години непрекъснато водоснабдяване на живеещите в района.

Изграждането на яз. „Луда Яна“ ще бъде завършено в рамките на Проект за развитие на общинската инфраструктура, който се финансира чрез заемно споразумение от Световна банка. Стойността на обекта е 56,3 млн. лв. с ДДС, 80% от които са заемни средства, а 20 % са съфинансиране от държавния бюджет.

Строително-монтажните работи ще бъдат изпълнени от консорциум „Щрабаг – Станилов“ с партньори „Щрабаг“ АГ – Австрия, „Станилов“ ЕООД – България, „Щрабаг“ ЕАД – България. Те трябва да бъдат изпълнени в рамките на 900 дни, като се предвижда строителството на всички подобекти да завърши до месец март 2019 година.

Общият обем на язовир „Луда Яна“ ще бъде 20 млн. куб. м, а стената му ще е висока 50 м. Ще бъдат изградени модерна пречиствателна станция за питейни води, довеждащи водопроводи и др. съоръжения. По време на изпълнението на обекта ще бъдат разкрити около 350 работни места, а след завършването му се предвижда на него да работят 30 постоянни служители.

Съоръжението ще доставя вода на Панагюрище, селата Оборище, Поибрене, Попинци, Баня, Бъта, Левски, Елшица, а също и мина „Радка” и площадките на „Оптикоелектрон” и „Асарел”.По време на церемонията, с която бе рестартирано строителството на яз. „Луда Яна", министър Лиляна Павлова положи Капсула на времето в основите на съоръжението.

Посланието в нея е следното:

Според народните предания старите майстори вграждали сянката на жена в строените от тях сгради и съоръжения, за да бъдат те здрави и издръжливи. Затова днес, позовавайки се на традицията, вграждаме това послание в основите на язовир „Луда Яна“, чието строителство възобновяваме, за да бъде той качествено построен и да осигурява постоянно водоснабдяване за всички живеещи в района на Панагюрище.

Водата е извор на живот. Тя е началото на всичко. Символ е на чистотата и на здравето. Задължителна част е от обредите и вярванията за доброто. Водата носи плодородие, а по този начин и богатство, и щастие. Освен това, шепотът на водата е гласът на нашите предци. Затова и ние като тях трябва да отдадем почит на това природно богатство и да го ценим. Затова и рестартираме строителството на язовира след 16-годишно прекъсване, за да може направеното от нас да утолява жаждата на млади и стари и да носи просперитет.

Днес, в навечерието на Димитровден, Деня на строителя, когато започваме изграждането на „Луда Яна“ полагаме това наше послание: Нека всички бъдещи поколения на Средногорието пазят и поддържат не само този язовир, но и българските традиции. Нека бъдат добри, да се учат и живеят в богатство и мир. Да пазят българската история, народна памет и култура и да отглеждат поколения, надарени със знания, възможности и визия за една по-добра България. Народът ни е оцелял през вековете именно, защото се е уповавал на тези ценности и те са тези, които ще го съхранят и занапред, за да може след време той да отбелязва такива постижения в развитието си, които да са съизмерими с Панагюрското съкровище, което сега прославя страната ни по света.

Днес, 25 октомври 2016 г., при управлението на второто правителство с министър–председател Бойко Борисов, започваме реалното изграждане на язовир „Луда Яна“. Вграждаме това послание в стената му с надежда, че когато след 100 години то бъде прочетено, България ще бъде богата, мирна и просперираща държава. Ние поставяме основите на това и вярвам, че с общите усилия на всички мъдри и родолюбиви хора у нас ще успеем да го постигнем.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12128

4

Minddestruction

26.10 2016 в 03:30

Какъвто Министър председателя такива и министрите. Тая кака от нищо не разбира, трудовия и стаж е почнал в Стоителното министерство преди да завърши инженерство. И някои и тикат (дебелия) задник напред и няма да се учудя много ако един ден народа си я избере на мястото на "Слънцето".
А ако има нещо умно казано от нея - то е прочетено от това което и пишат десетките сътрудници от м-вото.

12329

2

Шопа

25.10 2016 в 16:16

А сега вижте и кой са "Станилов“ ЕООД – България" с големия капацитет по язовирите и всичко си идва на място