Ресорната комисия удължи стария бюджет - незнайно докога

Йорданка Веселинова 10 ноември 2022 в 16:43 1483 0

Архив

Снимка БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Петър Чобанов, Кирил Ананиев, Асен Василев, Венко Сабрутев

Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие удължителния закон за Бюджет 2022 с 11 гласа "за", 4 "против" и 3 "въздържал се". Предстои законопроектът на Министерски съвет да влезе в зала.

Председателят на комисията Петър Чобавов от ДПС обяви, че няма да бърза с внасянето на доклада и респективно - вкарването на закона в зала. Той се аргументира с "разговорите, които текат в парламента".

Вместо изложение за точни параметри, служебният финансов министър Росица Велкова заяви, че в историята на България не е имало служебен кабинет, който да внесе проектобюджет. Тя добави, че досега са правени само актуализации на действащи закони, което било показателно за хоризонта на действие на залаганите политики. Самата Велкова обаче изготви проектобюджет, който срещна редица критики, след което тя се отказа и в парламента, в разрез със закона и с ден закъснение, бе входиран проектозакон за удължаване на стария бюджет. Това на практика означава, че всеки месец догодина държавата ще разполага с 1/12 част от средствата, заложени в стария бюджет. В удължителния закон липсват и числа, в него са заложени само дати, променящи срока на действие на определени мерки. Самият закон обаче няма и дата - в него е заложено, че миналогодишният бюджет ще важи до приемането на нов.

Управителят на БНБ Димитър Радев подкрепи подхода на Министерството на финансите за удължителен закон. Той даде пример със събитията във Великобритания, където бюджетът доведе до смяна на финансовия министър, а след това и до оставката на премиерът Лиз Тръс. 

Бившият финансов министър Асен Василев изтъкна, че вече се нарушава Законът за публичните финанси, в който е заложено, че кабинетът внася проектобюджета в срок до 31 първи октомври, "независимо дали е служебен или неслужебен". Той добави, че и така служебният кабинет налага политика - "политика на замразяване на доходите".

Румен Гечев от БСП коментира, че в проектозакона не се променя нито един числов параметър и в този смисъл текстовете не отговарят на ситуацията на двуцифрена инфлация. Депутатът поиска изготвените варианти на проектобюджети от МФ и поиска те да бъдат изпратени в бюджетна комисия. Той изтъкна, че левицата ще подкрепи текстовете, но иска социален пакет, който ще бъде вкаран между двете четения на законопроекта. Практиката за пренаписване на целия бюджет през законопроект е спорна. Вчера Асен Василев дори я определи като "правноекзотична техника".

Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС също декларира подкрепа за текстовете. Той отговори и на критиките за липсата на финансова прогноза във внесените от Министерски съвет текстове. Според бившия здравен и финансов министър на ГЕРБ такава рамка се залага при редовен кабинет.

Председателят на комисията и финансов министър в кабинета "Орешарски" Петър Чобанов обяви, че ДПС ще подкрепи текстовете. Основен негов аргумент бе липсата на редовно правителство.

Мартин Димитров от "Демократична България" заяви, че проектозаконът на МС би имал смисъл, но при наличието на редовен кабинет, който до няколко месеца би изработил нов бюджет. Той прогнозира, че ако 48-ото НС не успее да излъчи правителство, то следващите избори биха били през март, парламентът ще заработи през април и евентуално кабинет ще се излъчи през май. Това означава, че в най-оптимистичния вариант нов бюджет ще има чак през юни, като дотогава няма да се вдигат заплати и помощи.

Междувременно "Продължаваме промяната" прави опит да задължи служебния кабинет да внесе проектобюджета с внасянето на проектодекларация. Вчера на срещата с доскорошните си коалиционни партньори от БСП те получиха подкрепа за декларацията. ПП и БСП се обединиха за нов бюджет. Рано тази сутрин лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че парламентарната му група ще подкрепи декларацията на ПП, но при условие че първо се постигне споразумение за политики. Днес "Демократична България" също изрази подкрепа за декларацията на ПП. Така Народното събрание може и да успее да задължи кабинета да внесе нов бюджет. Сметките показват, че декларацията към този момент би събрала подкрепата на 98 депутати - от ПП, БСП и ДБ. Ако към тях се присъедини и групата на ГЕРБ-СДС, то тя ще мине със 165 гласа "за". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови