Маската задължителна в самолета: авиокомпании въвеждат нови мерки с надеждата да подновят работа

OFFNews 04 май 2020 в 08:25 3433 0

Носене на маски в самолета ще изискват някои авиокомпании от пътниците си в опит да подновят работата си и същевременно да ограничат разпространението на коронавируса, съобщава Би Би Си.

Много големи американски авиокомпании въвеждат от тази седмица нови изисквания за сигурност и опазване здравето както за пътниците, така и за екипажите. Други превозвачи по света също ще направят задължително носенето на маски от момента, в който подновят работа.

Около 90% от международните полети бяха отменени, а авиокомпаниите се надяват да могат да започнат да изпълняват такива от този месец.

От понеделник американската Delta обяви, че изисква пътниците да носят маски и други предпазни средства за лице от зоната за чекиране до борда на самолета. Американските авиолинии и United също съобщиха, че въвеждат изискването за носене на маски от пътниците и екипажите си.

Не всички авиокомпании предприемат този подход. Австралийският национален превозвач Qantas обявиха, че "в Австралия няма изискване за носене на маски. Не е взето решение от правителството или авиокомпаниите какви мерки да бъдат приложени, когато ограниченията за пътуване бъдат вдигнати".

"Рискът от заразяване с коронавирус на борда на самолет е определен като нисък, но социалното дистанциране е приложено за всички полети" - се казва в съобщение на сайта на авиокомпанията.

Когато става въпрос за световна политика, която да бъде следвана, има няколко организации, които могат да предложат насоки, включително Международна асоциация за въздушен транспорт. "Покриването на лицето е сред мерките, предложени в индустриалната пътна карта за рестартиране на полетите, които обсъждаме с акционери и правителства", съобщи говорител на МАВТ.

На този етап не е ясно дали мерките на авиокомпаниите ще бъдат временни, или спазването им ще се изисква постоянно. Сред тях ще бъдат още засилена дезинфекция и намаляване на броя пътници за всеки полет, както и нови изисквания за пакетиране на храната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови