Георги Ганев: Страшно удобно е на политиците пенсионерите да са на ръба на мизерията

Не трябва да има единна минимална заплата, а различна за различните сектори, смята председателят на Управителния съвет на АИКБ Васил Велев

OFFNews 01 декември 2021 в 10:47 5590 0

Снимка Стопкадър: Нова ТВ

На политиците им е "страшно удобно" пенсионерите да са на ръба на мизерията, за да бъдат постоянно зависими. Представете си, ако станат независими от политиците, изведнъж ще започнат да гласуват, както мислят.

Това заяви икономистът Георги Ганев пред Нова ТВ.

Ганев призова да се прави разлика между пенсията и доходите на пенсионерите. По думите му пенсия се получа в зависимост от това колко пари е внасял човек: "Ако се окаже, че пенсията е твърде малка за нормален стандарт на живот, разликата се поема от общите данъци от всички българи. В момента НОИ се натоварва с пенсии, а най-вероятно две-трети от тях са социално подпомагане. Това е предложението на АИКБ". 

Председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев посочи, че според Асоциацията "пенсиите трябва да се определят от осигурителния принос на отделните лица. Ако той се окаже много малък за нормален живот, тогава на помощ ще дойде социалното подпомагане. В момента пенсионната система е деформирана. Повечето пенсионери получават една и съща пенсия, а имат различен принос", коментира Велев.

Според Георги Ганев при тази система на българските пенсионери никога няма да може да бъде предложен достоен живот. "Напълно е възможна промяна в пенсионната система, стига да има политическа воля за това", каза още той. Икономистът допълни, че отговорът на въпроса кога пенсионерите ще получат пенсии, достатъчни за достоен въпрос, е никога: Тази система не може да осигури достоен живот.

Предложение: Не единна минимална заплата, а различна в различните сектори

Относно минималната заплата и предложението тя да стане 700 лева от 2022 г. Васил Велев коментира, че трябва да отпадне. "Това не е новост, такава е световната практика. Много държави в Европа процедират точно по този начин. Там средната работна заплата е със 66% по-висока от страните с единна минимална заплата", обясни той.

Председателят на УС на АИКБ даде пример с различните сектори: "В IT сектора средната заплата за третото тримесечие на годината е 3681 лева, а в хотели и ресторанти - 940 лева. Това е разлика от 4 пъти". 

Икономистът Георги Ганев предложи географски критерии също да участва при изчисляването на минималното възнаграждение. "Има огромни разлики между регионите в страната. Една сума в София може да е недостатъчна за нормален живот, но задоволителна за райони като Видин например", допълни той.

Относно тегленето на дългове от държавата Ганев посочи, че това не е риск, защото между март и септември не е имало теглене на дълг. 

Велев заяви, че месец преди края на годината бюджетът е на излишък от половин милиард, а Ганев обясни, че това не се е случвало от много време. "По план годината трябва да завърши с 4 млрд. дефицит", коментира още председателят на УС на АИКБ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови