Quantcast

Драгомир Стойнев: Икономическата ситуация в България се подобрява

OFFNews Последна промяна на 17 декември 2013 в 09:23 3627 16

Драгомир Стойнев
Драгомир Стойнев

 

Икономическата ситуация в България се подобрява – през последното тримесечие отчетохме ръст от 0.8%, за първи път има увеличение и в промишленото производство от 4.1%, очакванията ни за следващата година са за 1.8% икономически растеж.

Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в предаването „Денят започва” по БНТ.

По неговите думи последната оценка на агенцията „Стандарт енд пуърс” е потвърдила кредитния рейтинг на България. Според него понижението на перспективата за страната ни се дължи на политическата обстановка у нас и не е критика към икономическата и финансовата стабилност или към управлението.

„Стартирането на изграждането на газопровода „Южен поток” на българска територия през следващата година ще гарантира икономически ръст от над 2% и ще създаде хиляди нови работни места”, каза още Стойнев. Този проект ще осигури диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ, допълни още той. „С последното желание на Европейската комисия да води преговорите с руската страна се гарантира и подкрепата на общността за реализацията на проекта”, заяви министър Стойнев.

Страната ни се нуждае от развитие на ядрената енергетика, за да се гарантира конкурентоспособността на икономиката през следващите години. Изграждането на 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй” ще замести 5-ти и 6-ти блок, които ще излязат от експлоатация. Според Драгомир Стойнев бъдещата ядрена мощност ще даде достъп на българските домакинства и на бизнеса през следващите 80 години до най-евтината електроенергия – ядрената. Той поясни, че през следващите девет месеца ще се проведат разговори между Българския енергиен холдинг и „Уестингхаус” за определяне на крайната цена, цената на произвежданата електроенергия и структурирането на проекта. „За нас диверсификацията е ключова в енергетиката, защото тя означава сигурност”, подчерта Стойнев.

На въпрос за състоянието на енергийния сектор в страната министър Стойнев увери, че се прави всичко възможно системата да е балансирана и да няма недоволство сред заетите в него. „В момента от страната се изнася десет пъти повече електроенергия в сравнение с месец май, миньорите работят на четири смени, а през месец октомври бе реализиран рекорден довиб на въглища в „Мини Марица изток”, припомни той. Министър Стойнев допълни, че въвеждането на 20% такса на ВЕИ производителите се налага с цел гарантиране стабилността на енергийната система.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.12 2013 в 15:25

И предишният-Бойко,и сегашният Стойнев,говорят все едни и същи заучени фрази за диверсификацията,която.....зомбира главите на наивниците....намразих я тая дума и туйто!
А ,колкото до "растежа",при толкова съкращения,фалити и избягали инвеститори в последните години
е ясно,че само наглостта им продългава да расте-докога???

17.12 2013 в 12:13

неговото е "п-п-ппро-ооодаване"! При това на твърде висока и спекулативна "цена". Ако има някакво подобрение, то ще видно след отчета за 4-то тримесечие. в монета всякакви приказки са само спекулации.

17.12 2013 в 10:48

Инвеститори панически затварят мощности след анализа на S&P.
Стттойннев е вввв, кризззииисссен ппппар.

17.12 2013 в 10:48

Лъжа, след лъжа, след лъжа... след манипулация... след лъжа...

17.12 2013 в 10:47

Между другото, или не съвсем. Основният застъпник на тази теза освен Стойнев е Божидар Данев, шеф на стопанската камара, или нещо подобно. Божидар Данев бе обявен за сътрудник на ДС. Т.е. дори и да е прав, просто няма как да му вярвам!

17.12 2013 в 10:39

Нямам статистиката но само през последната седмица затвориха три завода!!! В Бургас, Ихтиман и Търговище. Ихтиман - 200 човека, Търговище - 400 човека, Бургас - 150 човека. Вярно, тези в Бургас сигурно ще бъдат прехвърлени към друга фирма... готви се някаква далавера с дълговете на фирмата. Но дали е така ще видим.

17.12 2013 в 10:37

Мхм, цъфнахме и вързахме под вашето вещо управление, Стойнев! :) Мед и рози навсякъде... Тия съвсем за баламурници ни вземат!

17.12 2013 в 10:37

Тоя като го видя и ме напушва смях :) Няма такъв кретен. Само ония Чобанов може да се състезава с него! Е, и Видженин, разбира се. И Херсонския Пор..... и Овчев.... Порешарски.... Екзктния с малката устичка и напомадените мустаки....абе бая са :)

17.12 2013 в 10:28

ВНИМАНИЕ, ТЪРСЯ СПОНСОР ЗА ПОНАТАТЪШНИТЕ МИ ПУБЛИКАЦИИ ТУК А МОЖЕ И В ДРУГИ МЕСТА КАТО ПУБЛИЧНИ ТОАЛЕТНИ, ТУРСКИ КЕНЕФИ И ДР …. ИМАМ ДОБЪР ПОЧЕРК,НОО ОБИГРАН ЖЕСТ В МАЦАНЕТО НА КАФЕВИ ЗАПЕТАЙКИ ВУРХУ ПОДЛОЖКИ ОТ БЕЛ ФАЯНС, ДОБРИ КУМАНИСИЧЕСКИ ПОЗНАНИЯ И ПРИВЪРЗАНОСТ КЪМ СЪВЕСКАТА ИДЕОЛОГИЯ И ФАШИСКО СВАЩАНЕ ЗА СВЕТО, ЗАПЛАЩАНЕ – ПО ДОГОВАРАНЕ

17.12 2013 в 10:28

След прочетеното "Драгомир Стойнев: Икономическата ситуация в България се подобрява" ,
влезнах да му видя по-добре фейса, да го запомня тоз лешник