Автобуси возят служители на мини и АЕЦ-а на протест пред "Дондуков" 2 (снимки)

OFFNews 13 декември 2013 в 14:28 10472 21

Протест срещу намерението на Плевнелиев да наложи вето върху таксата от 20% върху приходите на слънчеви и вятърни централи. Снимка: Сергей Антонов
Протест срещу намерението на Плевнелиев да наложи вето върху таксата от 20% върху приходите на слънчеви и вятърни централи. Снимка: Сергей Антонов

 

Близо 300 работници от  ТЕЦ "Марица Изток 2" , "Мини Марица Изток", рудник "Бобов дол", рудник "Христо Ботев" и АЕЦ "Козлодуй" бяха  докарани с автобуси в столицата да протестират пред президентството срещу намерението на държавния глава Росен Плевнелиев да наложи вето върху таксата от 20% върху приходите на слънчеви и вятърни централи.

Служителите на мините и атомната електроцентрала се събраха пред "Дондуков" 2 и издигнаха плакати "Кюмюр = евтин ток", "Токът ни в зелено, доходите не", "Не защитавайте шепа хора". На въпросите ни защо протестират, повечето запитани отговориха: "За тока" или "За работата си", но никой не знаеше защо са точно пред президенството. Миньори от държавните рудници съобщиха, че им било казано, че ако не участват в протеста, няма да получат коледни бонуси. Официално митинга се организира от контрапротестиращите – Гражданска инициатива “За нов обществен договор”, представяна  от активистката Нина Гергова и от сдружение ДНЕС.
Таксата от 20% върху печалбата на вятърните и слънчевите централи беше въведена чрез Закона за бюджета за 2014 г.  по предложение на “Атака”.

Първоначално финансовият министър Петър Чобанов обяви, че очакваните 150 млн. лв. ще са буфер в бюджета. По-късно премиерът Пламен Орешарски съобщи, че средствата ще бъдат насочени към закъсалите държавни енергийни дружества.

Преди три дни пък енергийният министър Драгомир Стойнев каза, че парите ще отидат за енергийни помощи за бедните.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!