Азербайджан ни вижда като лидер на Южния газов коридор

OFFNews 22 февруари 2017 в 15:19 6444 1

Енергийният министър на Азербайджан Натиг Алиев потвърди пред българския служебен министър на енергетиката Николай Павлов ангажимента на страната си да доставя 1 милиард куб. метра газ годишно за България.

Двамата обсъдиха на среща в Баку развитието на двустранните отношения в енергийния сектор. Николай Павлов е в столицата на Азербайджан за участие в Третата министерска среща на Консултативния съвет по Южния газов коридор, която ще се състои на 23 февруари 2017 г.

В българската делегация са и изпълнителните директори на БЕХ и държавните газови дружества.

"Задължително условие за доставката на договорените количества газ от Азербайджан е изграждането на българо-гръцката газова връзка - интерконектора IGB. Проектът е от ключово значение за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за България", подчерта служебният министър на енергетиката.

В момента тече интензивна работа по подготовка на документите за обявяване на търга за изграждането на междусистемния газопровод, така че в началото на 2018 г. строителството на IGB да започне, заяви Николай Павлов по време на срещата.
Според него най-важното е, че проектът е финансово осигурен.

Интерконекторът получи 45 млн. евро безвъзмездно финансиране по „Европейска енергийна програма за възстановяване”.

Отделно в бюджета на България е предвидена държавна гаранция в размер на 110 млн. евро, която осигурява кредит при изгодни условия от Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. Също така се работи активно за осигуряване на допълнително грантово финансиране за IGB от структурните и инвестиционните фондове на ЕС.

„В края на миналата година след интензивни преговори с Azerbaijan Gas Supply Company AGSC и благодарение на подкрепата на SOCAR бяха разрешени в срок всички открити въпроси, свързани с изпълнениeто на Договора за доставка на природен газ от находището „Шах Дениз 2” между „Булгаргаз” и AGSC", подчерта Николай Павлов.

Той посочи и че вижда сътрудничество между двете държави и в проекта за хъб Балкан, чиято концепция е разработена съвместно с Европейската комисия, като проектът е включен в списъка с проекти от общ интерес.

"Това ще даде възможност реално азерски газ да бъде транспортиран през българската газова инфраструктура”, изтъкна министър Николай Павлов.

Той покани компании от Азербайджан да участват в конкурса за 3D сеизмичните проучвания, свързани с разширяването на газовото хранилище „Чирен”.

"Изграждането на интерконектори и развитието на газовия пазар са приоритет на българската държава, в който се влагат значителни средства", подчерта министър Павлов.

„Източниците на газ в Азербайджан са реални. Възможностите за увеличаване на добива също са реални. Мисля, че ние ще се заинтересоваме от проектите, които България планира да реализира в газовия сектор. Ние сме готови да участваме. Разчитаме преди всичко да се включим в проекта за газовото хранилище”, каза министър Натиг Алиев.

Той изрази и увереност, че газопроводът IGB ще бъде изграден в срок.

„България днес се явява лидер в Южния газов коридор”, подчерта още той.

Министърът на енергетиката на Азербайджан коментира и плановете за изграждане на регионален газов хъб „Балкан” в България.

„Мисля, че това е много интересен проект”, каза той, като поясни, че Азербайджан очаква чрез България природният газ от Каспийския регион да влезе и в други страни в Европа, като например в Румъния.

Министрите Николай Павлов и Натиг Алиев се обединиха около идеята в скоро време да организират двустранна среща България – Азербайджан за разширяване на сътрудничеството между двете страни в сектор „Енергетика”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

1

Denis Rizanov

22.02 2017 в 15:53

Ангажимент за количества без такъв за тръба? Еми да подкарват цепелините към Азербайджан тогава. Кво чакат? Е онзи "газов специалист" дето се представя само като бивш посланик в Москва ше им е шеф на флотилията.