Футбол по никое време: Кои са градовете и стадионите на Световното в Катар

Василен Петров 08 ноември 2022 в 14:07 2297 1

Световно първенство

Снимка GettyImages

За първи път в надпреварата ще участват жени съдии.

Без съмнение тазгодишното Световно първенство по футбол ще е едно от най-нестандартните и вълнуващи в цялата история на турнира.

Това ще бъде първото издание, което ще се проведе с арабска държава с мюсюлманско население в огромното си мнозинство. Турнирът ще бъде и последният, в който ще вземат участие 32 национални състава. През 2026 година планът е отборите да наброяват 48. 

За първи път Мондиалът няма да бъде в разгара на летния сезон - през май, юни и юли, а е насрочен от края на месец ноември до средата на декември. Причината за това са невъобразимите жеги в Катар, които пречат на нормалното провеждане на спортни събития в обичайното време на годината. 

Двубоите ще се играят в 7 града - Ал-Уакра, Доха, Ал-Кор, Ал-Раян, Аш-Шамал, Лусаил и Ум Салал.

Стадионите разполагат с достатъчно добри условия и капацитет, за да посрещнат привържениците на футболната игра. Най-големите са националният стадион "Лусаил", който разполага с 80 000 места, както и стадион "Ал Баит", който е със сходен капацитет. 

Терените "Едюкейшън Сити" и "Ахмед бин Али" също са внушителни - 45 350 и 44 740 места. 

Останалите четири футболни арени побират 40 000 души - "974", "Ал Тумама", Национален стадион "Халифа" и "Ал-Джануб". 

По отношение на съдиите ФИФА обяви списък с 36 рефери, 69 асистент-рефери и 24 видео асистент-рефери.

За първи път на жени рефери се предоставя възможност да се изявят на най-престижния футболен форум. Светът ще следи под лупа изявите  на Стефани Фрапарт от Франция, Салима Мукансанга от Руанда, както и Йошими Ямашита от Япония. Към тях се присъединяват и три жени в ролята на асистент-рефери.енство по футбол за жени. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки