Фурор на Лудогорец и ЦСКА гарантира европейски мачове до края на годината

Двата български отбора влизат в груповата фаза на Лига 'Европа' след победи над Динамо и Базел

OFFNews 02 октомври 2020 в 10:50 3946 2

Отлична вечер за българския клубен футбол!

Двата ни отбора в предварителните кръгове на Лига "Европа" се класираха за груповата фаза и си гарантираха европейски мачове до края на годината.

Пред отбора на "Лудогорец" стоеше наглед по-леката задача да отстрани тима на "Динамо" - Брест. Мачът обаче в никакъв случай не бе лесен за тима от Разград. Отборът бе гост на екипа от Беларус и първият гол се случи чак в 73-та минута. Той бе дело на резервата Елвис Ману, който получи пас от Янков след извеждащо подаване на Клаудио Кешеру. Второто попадение във вратата на домакините бе дело на Ихинио Марин.

Истински подвиг сътвориха обаче футболистите на ЦСКА. Те също бяха гости на тимът на Базел. След нулево равенство през първото полувреме, в което домакините имаха териториално преимущество, дойде 53-ата минута, когато капитанът Антов извърши нарушение в наказателното поле на ЦСКА срещу Амифико Пулулу. Съдията отсъди дузпа за домакините, която бе превърната в гол от звездата на Базел Кабрал.

Това подейства като сериозен дразнител за гостите, които заиграха на високи обороти, а треньорът Стамен Белчев извърши две смени - в игра влязоха Тиаго Родригес и Енрика Рафаел, които замениха Жеферсон и Жул Кейта. Така дойде 72-рата минута, в която резервата Родригес вкара изравнителния гол за армейците.

Последва пропуск на нападателя на ЦСКА Али Соу, за да се стигне до '87 на мача, в която, след отсъден пряк свободен удар в полза на гостите отново Тиаго Родригес порази вратата на Базел с директен удар.

В последвалото 6-минутно продължение Базел се вдигнаха на отчаян щурм, което бе добре дошло за армейците. В 93-тата минута влезлият като резерва Ахмед Ахмедов вкара след грешка в атака на домакините за 3:1. Този резултат е исторически и с оглед на статистиката - досега никога български отбор не беше побеждавал швейцарски като гост.

Утре от 14 часа ще започне жребият за груповата фаза на Лига "Европа". Лудогорец е поставен във втора урна заедно с отборите на Динамо (Загреб), Спарта (Прага), Славия (Прага),  Йънг Бойс, Цървена звезда, Рапид (Виена), Лестър, Карабах, ПАОК, Стандард (Лиеж), Реал Сосиедад.

ЦСКА е в четвърта урна заедно с Зоря (Луганск) или Рио Аве, Лил, Ница, Риека, Дъндолк, Слован (Либерец), Антверп, Лех, Сивасспор, Волфсбергер, Омония.

Влизането в групите на втория по престижност европейски футболен турнир ще гарантира минимум по 3 милиона евро приходи на българските отбори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

2

Новак

02.10 2020 в 11:05

Шапки долу за кондиционния треньор на ЦСКА - от повече от месец играят по два мача на седмица и то срещу Лудогорец и Локо. Отделно заради контузии и болести особено в защитата няма ротации, а вчера смачкаха швейцарците в последните минути.

8074

1

JustSoYouKnow

02.10 2020 в 10:59

Не знам какво са му направили прекия свободен удар и дузпата на съдията, че ги осъжда...=