Ваксинациите срещу COVID-19 започват в един и същи ден в целия ЕС

Първите ваксини може да бъдат поставени към 26 декември, съобщи зам.-председателят на ЕК Маргаритис Схинас

OFFNews Последна промяна на 16 декември 2020 в 14:42 2534 0

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи страните членки на ЕС да започнат имунизационната кампания срещу коронавируса на един и същи един, информира ДПА.

"Нека започнем с ваксинацията възможно най-скоро, заедно като 27, да започнем на един и същи ден, както ние преминаваме заедно през тази пандемия", призова Фон дер Лайен пред Европейския парламент.

Съобщението е публикувано от Италия и под него са се подписали здравните министри

"Нека започнем заедно и обединено да унищожаваме този ужасен вирус", добави тя.

Вчера от Европейската агенция по лекарствата съобщиха, че ще проведат заседание на 21 декември, на което може да бъде одобрена ваксината на Pfizer/BioNTech.

"Най-накрая до седмица първата ваксина ще бъде разрешена, така че ваксинацията може да започне веднага", отбеляза председателят на Европейската комисия и добави, че ЕС е закупил различни ваксини и ще има повече от достатъчно за европейските граждани.

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас заяви, че ваксината срещу коронавиуса ще бъде "коледен подарък" за европейците.

След одобрението на агенцията по лекарствата, Европейската комисия ще работи със "свръхзвукова скорост", каза той в интервю за италианския вестник "Република". По думите му страните членки ще започнат ваксинация около 26 декември.

Италия, Германия, Франция, Испания, Белгия, Нидерландия, Люксембург и Швейцария обявиха вчера, че ще координират ваксинацията.

Схинас отбеляза, че Комисията ще започне информационна кампания в подкрепа на имунизацията и подчерта, че е готов лично да предизвика скептиците.

"Имах коронавирус през октомври. Ако някой не вярва, че има вирус, изпратете ми го и аз ще му обясня какво означава да се бориш здраво с това заболяване на болничното легло", заяви той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови