Страните от ЕС не могат да се разберат за деветия пакет от санкции срещу Русия

OFFNews 15 декември 2022 в 12:40 697 0

ЕС

Снимка Архив

Европейски съюз

Страните членки на Европейския съюз не успяха да постигнат съгласие по деветия пакет от санкции срещу Русия по време на разговорите късно снощи, предаде Ройтерс, като се позова на дипломати.

Лидерите от ЕС се събират в Брюксел днес за последната среща на високо равнище през тази година.

Държавите са се приближили към споразумение във вчерашните преговори, но Полша и някои други членки все още имат възражения, заяви дипломат пред Ройтерс и добави, че довечера се очаква да бъде разпратено ново предложение по въпроса.

Новите санкции срещу Москва бяха забавени от разногласия по въпроса дали ЕС трябва да улесни износа на руски торове през европейски пристанища, дори в случай, че компаниите производители на торовете са притежавани от вкарани в черен списък олигарси. Някои страни смятат, че въведените от ЕС ограничения застрашават продоволствената сигурност на развиващите се страни, а други твърдят, че тяхното разхлабване би позволило на руските олигарси, които притежават предприятия за производство на торове, да заобикалят наложените срещу тях санкции.

Европейски дипломат обясни, че Полша и балтийските страни са заявили на другите държави, че се самозалъгват, ако смятат, че олигарсите няма да злоупотребят с разхлабване на правилата за руските торове. Някои страни членки искат Световната продоволствена програма да участва в разрешаването на експорта на торове към страни, които имат нужда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови