''Срамувам се, че страната ми блокира България и Румъния за Шенген''

OFFNews 21 октомври 2022 в 18:40 4297 5

нидерландската евродепутатка Софи ин'т Велд

Снимка sophieintveld.eu

Нидерландската евродепутатка Софи ин'т Велд

"Срамувам се от факта, че страната ми няма конструктивна политика, от факта, че блокира достъпа до Шенген без никаква причина и че дава уроци на други страни. Да, срамно е. Бих искала да видя страната си застанала отпред, в опит да изгради една нова Европа."

Това заяви нидерландската евродепутатка Софи ин'т Велд пред румънското радио Диджи ФМ. В четвъртък именно тя съобщи, че нидерландският парламент е приел резолюция, според която страната не трябва да гласува за приемането на Румъния и България в Шенген.

Евродепутатката обърна внимание, че подобно решение ще помогне на екстремистките партии, по-специално на тези в Румъния и България:

"В България, Румъния и Нидерландия има националистически, популистки и екстремистки партии. Те имат един и същ дневен ред на европейско равнище, принадлежат към едни и същи политически групи. Но на национално ниво те се конфронтират. Националистите в Нидерландия предизвикват у хората антиевропейски, антибългарски и антирумънски чувства. Ако успеят да го направят, националистите в Румъния например ще използват това, за да събудят антиевропейски чувства сред румънците. Това е много цинично и смятам, че е от съществено значение отговорните центристки политици да изградят обединена Европа. Това означава да поемете отговорност и да кажете: България и Румъния отговарят на критериите, те трябва да бъдат приети в Шенген".

"Корупцията е проблем, но той не е свързан с влизането на Румъния и България в Шенген", заяви още Софи ин'т Велд.

Тя предупреди правителството в Хага, че сега не е моментът да се трупат електорални точки за сметка на европейското единство:

"Разбира се, че корупцията е проблем, но той няма нищо общо с критериите за Шенген. Трябва ли да се борите с корупцията? Да, разбира се! Но критериите за присъединяване към Шенген са изпълнени. Затова трябва да ви бъде разрешено да се присъедините към Шенген. Не може всеки път да се измислят нови критерии и точно това не се разбира от нидерландския парламент. Смятам, че министър-председателят трябва да прояви лидерство, но се опасявам, че той не действа достатъчно по този въпрос - заради вътрешната политика. Вие, България и Румъния, не получавате празен чек. Отговаряте на критериите за 2011 г. Всички искат европейска солидарност, европейско единство. Намираме се в разгара на безброй кризи: война, енергийна криза, инфлация и т.н. Не е моментът да наддаваш пред избирателите у дома за сметка на европейското единство."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1220

4

хr4

22.10 2022 в 00:38

Не се срамувай, мацка. Страната ти наистина се опитва да "изгради една нова Европа". Територия в която Мафията си има държава и е троянски кон на Ватушка, не е перфектния кандидат за "Шенген"...

2051

3

Propaganda

21.10 2022 в 22:47

Ходи в Африка да те осеменят, лев боклук!

345

2

Джендо Джедев

21.10 2022 в 20:38

Име,

Едва ли може да се напише по-ясно.

3767

1

Име на профила

21.10 2022 в 19:45

Аз като често пътуващ нямам нищо против да минавам една идея по-леко на различни граници.

Обаче тази девойка не осъзнава колко лесно в България днес влиза какво ли не - мигранти, наркотици, злато, некачествена агропродукция, стоки без платено мито, фалшификати, кой знае какво още. И ако ние и румънците сме в Шенген всичко това ще минава без проверки на север и на запад и навсякъде. Осъзнава ли госпожата какво ще oтприщят?

Аз искам да сме нормални. Но не сме. И докато не станем е по-добре да не разливаме тази поквареност, те си имат достатъчно diversity проблеми и без нас.
 
X

Да помогнем на украинските деца!