Себастиан Курц чака нов мандат да управлява Австрия

OFFNews Последна промяна на 29 септември 2019 в 12:05 1256 0

Днес в Австрия се провеждат предсрочни парламентарни избори, а социологическите изследвания показват, че най-много гласове - около 33 %. ще получи дясната Австрийска народна партия на бившия канцлер Себастиан Курц.

Той се оттегли след безпрецедентен скандал за финансирането на съуправляващата крайнодясна „Партия на свободата“. Национал-консервативното правителство на Себастиан Курц бе принудено да се оттегли и да свика нови избори. 

Второто място в повечето политически сондажи е за социалдемократите, чийто лидер за първи път е жена - Памела Ренди-Вагнер. Те се очаква да съберат около 23%. И на трето място е крайнодясна Партия на свободата на Норберт Хофер.

Очертава се нито една политическите формация да не спечели мнозинство, което означава, че и следващото правителството на Австрия ще бъде коалиционно. 

Сценариите в Австрия са няколко, но сред най-очакваните са повторна коалиция между формацията на Курц и Австрийската партия на свободата или връщането към модела - центристи-социалдемократи. Не е изключено и формиране на правителство на малцинството. Има вариант и да се тръгне към нови избори, ако не бъде съставен жизнеспособен кабинет.

Първите резултати се очакват веднага след края на изборния ден.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови