Раздуват администрацията с още 260 щата заради председателството

Юлиан Христов 08 май 2017 в 17:38 12758 10

Раздуват администрацията с още 260 щата заради председателството

Недостатъчен брой квалифицирани държавни чиновници е една от причините за забавяне на подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС. Това става ясно от отчет за изпълнението на Плана за подготовка на председателството и показва състоянието към 13 април 2017 г.

От него става ясно, че освен повече средства, ведомствата, ангажирани с подготовката, са заявили необходимост от осигуряване на 140 допълнителни щатни бройки с технически, организационни, координационни и логистични функции и 122 допълнителни щатни бройки за експертни позиции. В доклада, който е изготвен от вицепремиера в правителството на Герджиков Деница Златева, се посочват два възможни варианта - да се назначат само служители "с предимно технически, организационни, координационни и логистични функции" или да се назначат общо 162 души - технически и експертен персонал. 

Сред търсените бройки най-драматично е положението в НСО, където трябва да бъдат назначени шофьори. В момента в службата тече конкурс за назначаването им. За председателството е предвидено службата да наеме общо 80 автомобила - 40 леки автомобила и 40 микробуса с до 8 места. С тях ще се превозват ръководителите и членовете на делегации. Отделно от това, в предходния доклад по подготовката на председателството се уточнява, че държавните гардове ще трябва да получат и "поне две" нови бронирани лимузини, за да могат да превозват с тях държавни глави, които ще идват на посещение в рамките на председателството. 

От доклада става ясно още, че натрупаното закъснение по подготовката варира между два и девет месеца. 

Друга причина за забавянето е липсата на календар на събитията, който още не е финализиран. Той е в основата на планирането на всяка една от логистичните дейности. Трудности се явява и броят на планираните съвети и министерските конференции, който е силно завишен. Това допълнително натоварва организацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21061

3

рамбо

08.05 2017 в 20:27

Сега Лиляна ще ги назначи, няма страшно.Калинки има много, а и т.нар. патриоти са поизгладнели , та и за тях ще има щатни бройки. И не на последно място , по случай "великото" събитие може да санира НДК-то, в това поне тя има опит