На живо от Страсбург: Дебатът за състоянието на ЕС

OFFNews 09 септември 2015 в 09:00 4267 1

Жан-Клод Юнкер

OFFNews.bg ще проследи на живо от Страсбург първото обръщение на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за състоянието на ЕС, както и дебатите след речта на Юнкер.

Днес от 10 ч. председателят на ЕК ще изнесе първата си реч за състоянието на Европейския съюз в пленарната зала на ЕП в Страсбург.

Тя ще бъде последвана от дебат за резултатите от работата на Комисията до момента и за плановете за 2016 г.

Дебатът за състоянието на ЕС е ключов елемент от надзора, който Парламентът осъществява върху работата на Комисията през целия й мандат.

От 2010 г. насам веднъж годишно председателят на Европейската комисия застава пред Парламента, за да представи оценката си за политическото развитие на ЕС и плановете си за бъдещето.

Тази година за пръв път изявлението ще бъде направено от председател на Комисията, който е бил избран, а не просто одобрен, от Европейския парламент.

Депутатите очакват Юнкер да направи преглед на постиженията от европейските избори насам и да очертае предстоящите проекти и предизвикателства, както и да представи дългосрочната си визия за европейска интеграция.

Жан-Клод Юнкер бе номиниран за водещ кандидат в европейските избори от 22 до 25 май 2014 г. от Европейската народна партия, която спечели най-много гласове.

На 15 юли 2014 г. той бе избран от Европейския парламент с тайно гласуване и стана председател на новата Европейска комисия от 1 ноември 2014 г. за петгодишен мандат. През 2014 г. за пръв път Европейският съвет предложи на Парламента кандидат за председател на Комисия с оглед на резултатите от изборите за Европейски парламент и след провеждане на небходимите консултации. Новата по-демократична процедура се основава на изменение на Договора за Европейския съюз, влязло в сила от 1 декември 2009 г. с Договора от Лисабон.

Първата реч за сътоянието на ЕС бе направена от Жозе Мануел Барозу на 7 септември 2010 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!