Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Македонският премиер: Нашият народ никога не би наложил вето на българския

Все по-сигурно е, че България ще блокира Северна Македония за преговорите с ЕС според Заев

OFFNews 15 ноември 2020 в 15:22 12215 5

"С позитивни решения се градят приятелски отношения, с негативни решения трупаме горчивина. Нашият народ никога не би наложил вето на българския", коментира пред местни медии македонският премиер Зоран Заев по повод твърдата позиция на България по присъединяването на Република Северна Македония към ЕС, предаде БТА.

Все по-сигурно е, че България ще блокира Северна Македония и страната няма да започне преговори с ЕС въпреки позитивното решение, заяви той.

Премиерът добави, че никога не губи надежда, тъй като отговорността на политиците е голяма и предупреди, че такова решение може да предизвика развитие на нежелани събития у двете страни.

Заев каза, че до края на декември има възможност да се свика първата междуправителствена конференция с ЕС. Той подчерта, че очаква "отговорност от българската страна, защото те имат приятели у нас".

Премиерът на Република Северна Македония изрази надежда, че България ще запази духа на приятелството.

„Никой не им оспорва правото да се самоопределят и да наричат езика си, както искат, но не сме съгласни това право на самоопределяне да бъде основано на омраза, кражба на история и отричане на България и българското", каза по-рано външният ни министър Екатерина Захариева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1894

5

Sashkavas

16.11 2020 в 00:54

Щом ти е старо (макар и актуално), ето ти един съвсем пресен и демократичен съвет от другаря Смислов от DW - https://www.dnevnik.bg/analizi/2020/11/15/4139435_sporut_sus_skopie_devet_neshta_za_koito_sofiia/

3943

4

OtSofia

15.11 2020 в 18:08

@ Sashkavas Прочетох, това не е от днес. Нашите братя се чудят как да излезнат от неудобното положение, в което ги набута Тито, че чист македонец не е нищо друго освен чист българин. Също както чистият добруджанец, мизиец, западнопокрайненец, т.е. шоп, и пр. изброих някои по-преди.

1894

3

Sashkavas

15.11 2020 в 17:24

Ако мислиш че се базикам - https://m.dir.bg/dnes/svyat/makedonia-bulgaria-11744485

3943

2

OtSofia

15.11 2020 в 16:37

@ Sashkavas Не си толкоз прескачай опашката. Разбира се, че сме едно и също. Нищо, че ни говорят за приятелство - всъщност и те си знаят, че сме една кръв. И ескимоси да ни пишат, пак сме едно. Ама понекога "малце кютек" си е направо лекарство. Сега од тех е "малце", од нас - "кютек", как си требва. Все пак има напредък - вече казват "нашиот" народ, не са северо- или само македонци. Да седнат утре в Собранието и да реабилитират жертвите и репресираните техни, кои не са искали да се откажат дека са българи. Ама не общо пострадалите от комунистите, че всичко пак ще се размаже. Да гласат още утре критериите за текстовете, които требва да отпаднат от титовските им учебници, да гласат критериите за паметниците и пропагандата по медиите и кой одговара. Първо и второ четене: утре. Сигурно има процедура, ако ще да забързат и/или да спрат часовника - било е. И ще им светне, че македонец, добруджанец, тракиец, шоп и пр. са най-добри българи сите. Плюйте си в пазвата, па го направете, бе люде.

1894

1

Sashkavas

15.11 2020 в 15:39

Вярно е, ако зависеше от Макеноския народ, държава България нямаше никога да бъде призната и нямаше да се налага каквото и да е вето. В крайна сметка според Македонците, в България живеят само Македонци, който говорят на чист Македонски.

Ну, Заев, погоди!
 
X

Да помогнем на украинските деца!