Лидерите на ЕС ще търсят решение на бежанската криза на среща в Брюксел

OFFNews 18 февруари 2016 в 14:14 2896 0

Лидерите на ЕС се събират на двудневна среща в Брюскел в опит да намерят решение на бежанската криза. 

Германският канцлер Ангела Меркел обяви в сряда, че по време на срещата ще бъде решено дали да продължи да действа споразумението с Турция за спиране на мигрантите, или да се създадат бариери по границите на Гърция с България и Македония. 

По време на срещата ще бъде обсъдено и дали предприетите до момента мерки за справяне с кризата са достатъчни.

Меркел настоява за споразумение с Турция и за това да не се поставят ограничения за пътуване в Европа.

"Алтернативата е да изоставим този път и да затворим границата между България, Гърция и Македония с всички последствия, до които ще доведе това за Гърция и за ЕС като цяло", подчерта Меркел. 

Позицията на Меркел по въпроса с мигрантите ѝ печели все повече врагове, тъй като според мнозина споразумението с Турция няма да е достатъчно, за да се реши проблемът. Тя обаче получи подкрепата на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, който заяви, че нейната политика "ще надживее всичките ѝ критици". 

Коментарът на Меркел дойде след срещата на Вишеградската четворка в началото на седмицата. Представителите на Унгария, Чехия, Полша и Словакия отхвърлиха задължителните квоти за мигрантите и обсъдиха възможността за временно затваряне на границите на Гърция с България и Македония. 

Предложението беше подкрепено и от австрийския канцлер Валтер Файман. От Брюксел обаче изразиха опасение, че по този начин Гърция ще излезе от Шенген. 

По време на Мюнхенската конференция премиерът на Франция Манюел Валс обяви, че страната му няма да приеме нито един мигрант повече от договорените 30 000. Той отхвърли и идеята за постоянно действащ механизъм за разпределяне на бежанци в ЕС, която е ключов момент за споразумението с Турция за ограничаване на броя на мигрантите. 

Преди дни Словения също обяви, че ще ограничи влизането на мигранти на своя територия заради приетите мерки в тази посока от страна на Австрия, като идеята е на ден през граничните пунктове да не преминават повече от 1000 бежанци. 

Потокът на мигранти през Унгария намаля значително, след като страната затвори границите си през есента. 

В опит да бъде постигнат консенсус преди срещата на лидерите на ЕС, Юнкер и председателят на Европейския съвет Доналд Туск се срещнаха късно в сряда с представители на Хърватия, Словения, Сърбия и Македония. 

Преди срещата на лидерите на ЕС редица държави членки трябваше да се срещнат и с турския премиер Ахмет Давутоглу, за да обсъдят ситуацията в Сирия и стъпките за предотвратяване на нова бежанска вълна. Заради атентата в Анкара обаче Давутоглу отмени посещението си в Брюксел. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови