Френският сенат гласува закон в защита на светската държава

OFFNews 13 април 2021 в 11:08 2081 0

Френският сенат гласува на първо четене оспорвания проектозакон "срещу сепаратизма", насочен към прояви на религиозен екстремизъм и в защита на светската държава.

С 208 гласа „за“ и 109 „против“ преобладаващо дясната горна камара на френския парламент прие още по-твърди мерки в закона за защита на републиканските принципи, който предизвиква остра полемика, съобщи БНР.

Текстът предвижда нови ограничения на носенето на натрапчиви религиозни символи на обществени места като национални състезания или басейни, както и забраната им за непълнолетни.

Сенатът иска и забрана на религиозни практики във висшите учебни заведения.

Предвижда се и строг контрол на финансирането на религиозни сгради, затваряне на нелицензирани частни училища заради екстремистки практики, както и спиране на детски надбавки в случай на отказ от ходене на училище.

Домашното обучение няма да бъде забранено.

Мерките се простират и до електоралните практики със забрана на листи или кампании, основани на комунитаризъм и затваряне.

Предстои двете парламентарни камари да се споразумеят за окончателен текст, за който последната дума има Националното събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови