Евродепутатите: Кризата с коронавируса ни показа защо ЕС трябва да се промени час по-скоро

OFFNews 27 май 2020 в 14:32 3381 0

Конференцията за бъдещето на Европа трябва да започне до септември, за да бъдат осъществени ефективни реформи въз основа на нейния резултат, призоваха евродепутатите на днешното заседание на Комисията по конституционни въпроси. 

Според тях COVID-19 е направил видими институционалните недостатъци на ЕС и държавите членки, особено във връзка с координирания отговор във времена на криза. Затова и конференцията за бъдещето на Европа трябва да започне възможно най-скоро.

На днешното заседание повечето оратори изтъкнаха необходимостта Съветът на ЕС да излезе с адекватна позиция за преговори в близко бъдеще, като много от тях поискаха ангажимент от държавите членки да прилагат реформи, ръководени от резултатите от конференцията, които потенциално може да включват и промяна на основополагащите договори на ЕС.

Евродепутатите от Комисията по конституционни въпроси също така подчертаха, че е необходимо съвместна декларация между ЕП, Съвета и ЕК да бъде сключена преди лятото, за да може конференцията да бъде стартирана през септември и да заработи с пълна скорост до края на годината.

Сред основните изисквания на всички евродепутати са участието на гражданите и необходимостта конференцията да бъде проведена „отдолу нагоре“ - с отворен дневен ред. Предлага се и използването на цифрови технологии и инструменти за дистанционно участие по време на пандемията.

Конференцията за бъдещето на Европа, организирана от Парламента, Съвета и Комисията, трябваше да започне през май 2020 г. и да продължи две години, но се забави поради пандемията от COVID-19.

Позицията на ЕП, приета през януари, е че конференцията трябва да се гради върху широкото участие на гражданите и да бъде свободна да определя бъдещата форма на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови