Ексклузивно Изборът на нов патриарх ще е между Григорий Врачански, Гавриил Ловчански и Даниил Видински

ЕС се нуждае от 1 трилион евро за справяне с COVID-19

OFFNews 20 април 2020 в 11:05 2221 1

Паоло Джентилони

За справянето с икономическата криза в Европейския съюз, породена от пандемията от COVID-19, може да са необходими 1.5 трилиона евро, каза еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони, предаде Ройтерс.

Джентилони припомни, че Еврогрупата и финансовите министри на държавите от ЕС извън еврозоната вече одобриха икономически пакет от около 500 млрд. евро, който се състои от три мерки - активиране на 240 млрд. евро чрез Европейския стабилизационен механизъм за еврозоната, 200 млрд. евро за подпомагане на бизнеса в ЕС през Европейската инвестиционна банка и 100 млрд. евро по програмата SURE за запазване на заетостта чрез емитиране на общ дълг от Европейската комисия, гарантиран 27-те държави в съюза.

"Остават още 1 трилион евро. Това е в общи линии онова, от което се нуждаем на този етап", посочи италианският еврокомисар Паоло Джентилони. Според него тази сума може да бъде набрана чрез бюджета на ЕС за следващия многогодишен финансов период.

Британският финансов всекидневник "Файненшъл таймс" съобщава, че почти 59 милиона работни места в ЕС са се оказали под заплаха заради кризата, причинена от пандемията. Тази ситуация може да засегне почти една четвърт от всички заети в частния сектор в ЕС.

Според анализатори, цитирани от вестника, най-тежък удар ще бъде нанесен по сферата на общественото хранене и по жилищния и хотелиерския сектор. Именно там са съсредоточени 74% от оказалите се в зоната на риска работни места. Почти две трети от тези работни места са в малки и средни предприятия, на които е по-трудно, отколкото на големите компании, да се адаптират към изискванията за дистанционна работа и социално дистанциране.

Няколко страни в ЕС се подготвят да отслабват ограниченията, наложени във връзка с коронавируса. Но проблемът е в това, че "политиците не разполагат с данни и опит, необходими за справяне с такава криза", отбелязва Себастиан Щерн - един от шефовете на консултантската компания McKinsey and Company, цитиран от "Файненшъл таймс".

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II