ЕС обсъжда френското предложение за преговорите между София и Скопие

OFFNews 20 юни 2022 в 07:32 1022 0

ЕС

Снимка Getty Images

Европейски съюз

Посланиците на страните от Европейския съюз ще заседават днес в Люксембург, за да обсъдят така нареченото "френско предложение" за разрешаване на спора между България и Северна Македония и започването на преговори за членство със Скопие и Тирана, съобщи БНТ.

Позицията на България по преговорната рамка, предложена от френското председателство, се очаква да бъде изразена от Външната комисия на Народното събрание, след като на 15 юни правителството прие всички решения, свързани със спора със Северна Македония, да се взимат от българските народни представители.

Външно министерство поиска бързо решение на парламента за Северна Македония

Ако тази вечер България представи положителна позиция по предложенията на френското председателство, се очаква утре на заседанието на Съвета по общи въпроси да бъдат одобрени преговорните рамки и съпътстващите ги документи, а на срещата на върха за Западните Балкани в четвъртък да бъдат одобрени датите за започване на преговорите.

Френското председателство и европейските институции приеха българските искания за Северна Македония и ги включиха в преговорната рамка.

Иванов: Национално предателство е да изхвърлим френското предложение за Македония в коша

Промяна в конституцията на Северна Македония ще гарантира спазването на правата на българите там, а Европейската комисия ще извършва мониторинг, който включва и дискриминацията, и езика на омразата.

Включено е и изискване за прилагането на двустранните договори между България и Северна Македония, както и обща декларация за македонския език.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови