Иванов: Национално предателство е да изхвърлим френското предложение за Македония в коша

OFFNews 19 юни 2022 в 10:54 6805 12

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов

Снимка ДБ - пресцентър

Христо Иванов

Най-накрая получихме резултат от френските усилия и общото мнение е, че това е изключително добро за България предложение, което сме напът да изхвърлим в коша - заради това, че сме в някакъв вътрешнополитически скандал и че тази тема беше експлоатирана по най-безотговорен начин.

Това заяви съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов по темата за българското вето върху Северна Македония за започване на преговори за членство в Европейския съюз.

“Освен правителствената криза и кризата в мнозинството, България се оказа изправена пред едно много важно решение за Северна Македония. Което е важно не само за Северна Македония, но е много важно за нас. И ние сме напът да го провалим, което ще бъде изключително жалко”, коментира той пред Нова телевизия.

“Искам да кажа, че хората, които организираха тази кампания, че когато България сега не успее да разгледа това предложение - а то е едно много добро предложение и следващо такова не знаем кога ще има, защото Франция повече няма да е председател на ЕС - това ще бъде национално предателство”, каза Христо Иванов.

Той припомни, че е предупреждавал от трибуната на Народното събрание, че Слави Трифонов се опитва да експлоатира темата Северна Македония, за да си осигури алиби за вътрешнополитически действия:

“Слави Трифонов се чуди какво да намери, за да докаже тезата си. Абсолютно несъстоятелен пореден аргумент, защото се опитва да превърне един изключително важен въпрос в тежък предмет, с който да замери Кирил Петков. Абсолютна национална безотговорност.”

“Когато казвам, че това предложение е добро, е защото самата Генчовска на изслушването в парламента го каза. Тя каза, че това, което България е постигнала, е пробив и е добре за нашите национални интереси”, добави Христо Иванов.

Той изрази учудване и от позицията на президента Румен Радев:

“Просто не вярвам на очите си какво прави президентът Радев. Той забравя какво пише в първия параграф от заключенията от последния КСНС при него, че България иска Северна Македония и Албания да започнат преговори. Българските условия в тези два документа – френското предложение и двустранния протокол, ги адресира в една изключително висока степен.”

Христо Иванов отново повтори, че ГЕРБ и ДПС трябва да останат в “чистилището” извън властта до извършването на съдебната реформа. Но също така заяви, че трябва да се води разговор по ключови за страната теми - като членството в еврозоната, превъоръжаването на армията и др.

“Да ме чуе г-н Борисов, няма да се мине без съдебна реформа и смяната на Иван Гешев. Това трябва да стане възможно, защото иначе няма да отворим нова страница. Въпросът е готови ли са ГЕРБ да разберат, че трябва да се намери формат, че трябва дадат подкрепа за тези ключови приоритети, но да останат в чистилището”, каза Христо Иванов.

“ГЕРБ и ДПС загубиха 12 месеца да си отговорят на въпроса защо има такава нетърпимост към тях, да се изчистят и да покажат, че имат балансирана оценка за предходното управление. Затова те трябва да останат още време в чистилището”, заяви съпредседателят на “Демократична България”.

Според него разговорът по важните теми, които изискват по-широко мнозинство, трябва да се проведе в рамките на този парламент и с мандата на “Продължаваме промяната”.

“Този разговор трябва да започне сега. Ако не отворим нова политическа страница, ние се обричаме на много тежка съдба”, каза Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

10

pisnamiotmutri

19.06 2022 в 16:54

Задкулисието на Македония и България няма интерес от добросъседство. Останалото са просто приказки. Русия иска слаби Балкани за да има контрол

5827

7

pisnamiotmutri

19.06 2022 в 13:54

Предателство е да занимаваш цялото общество и да цепиш коалиция заради желанието на ВМРО и ГЕРБ (Русия) Македония да бъде унижена и да приеме, че езикът им е български. Това няма как да стане затова и ДС го ползват. Разделяй и владей за по-лесен контрол на Балканите

1200

5

Boris A. Johnson "The Great"

19.06 2022 в 12:57

Патриотите искат България да е богата, модерна и успешна страна и в отлични отношения с братята ни от Македония.
А не да сме помийна яма на руските подлоги крещейки Македонияяяяя! Отличните отношения с Македония могат да станат с приятелски преговори както предлага Макрон, а не с крещене и удряне с обувки по масата в стил Слави и Хрушчов.
Стига с тея предатели и руски подлоги.

4038

4

Moirae

19.06 2022 в 12:20

Заради лична таомраза на някой си инфантил в политиката и заради едните усилия той да си набави компромати срещу Петков за вендета, ние сме на път да се откажем от външнополитическа победа за страната си. Върховна глупост и предателство!!!