ЕС иска международно разследване за отклоняването на самолета на Ryanair

OFFNews 24 май 2021 в 09:39 3641 0

Властите в Беларус предприеха неприемлива стъпка с отклоняването вчера на гражданския полет, в който пътуваше независимият беларуски журналист Роман Протасевич.

Това се посочва в изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, цитиран от БТА.

Според Борел е необходимо международно разследване да установи нарушенията на международните правила на въздухоплаването. Тази вечер Европейският съвет ще обсъди случая и ще бъдат оценени последиците, включително възможността за налагане на санкции срещу отговорните за допускането на този случай.

Борел напомни, че самолетът принадлежи на държава от ЕС и е извършвал полет между две от столиците в ЕС. Действията на Минск - отклоняване на граждански полет с помощта на военен самолет, са създали заплаха за пътниците и екипажа.

Върховният представител на ЕС призова за незабавното освобождаване на Протасевич и посочи, че недопускането на журналиста обратно на борда на самолета за продължаване на полета до Вилнюс е пореден откровен опит за заглушаване на беларуската опозиция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews