ЕС и Великобритания подновяват преговорите за Брекзит днес

OFFNews Последна промяна на 19 декември 2020 в 15:22 991 0

Снимка Pixabay

Европейският съюз и Великобритания ще подновят днес преговорите си за своите отношения след Брекзит, предаде БТА.

Франс прес отбелязва, че в центъра на дискусиите е риболовът - сектор с малка икономическа стойност, но голямо символно значение.

Великобритания официално излезе от ЕС на 31 януари 2020 г. Преходният период, през който европейските правила важат за нея, изтича в края на годината, и двете страни имат десетина дни за постигане на споразумение, което да урежда отношенията им след Брекзит.

Техническите преговори вече са били подновени. Очаква се европейският и британският главни преговарящи, Мишел Барние и Дейвид Фрост, да се срещнат в Брюксел днес следобед.

Двустранното споразумение за свободна търговия засега е заложник на интересите в областта на риболова на няколко страни членки на ЕС начело с Франция и Нидерландия. За Великобритания пък този въпрос символизира възстановения суверенитет след излизането ѝ от съюза, отбелязва Франс прес.

Франция на няколко пъти даде да се разбере, че няма да жертва своите рибари в името на сделка за свободна търговия. За сравнение: става въпрос за 650 милиона евро за риболов при двустранен стокообмен на стойност десетки милиарди евро годишно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови