ЕП отпусна 120 млн. евро за 6000 зони за безплатен безжичен интернет в ЕС

OFFNews 12 септември 2017 в 16:13 1662 0

Европейският парламент одобри отпускането на 120 млн. евро за създаване на над 6000 зони с безплатен безжичен интернет в целия Европейски съюз.

Системата за идентифициране за всички ще бъде единна и е част от опитите за създаване на цифров съюз. 

Европейското финансиране ще бъде разпределено на балансиран географски принцип на първите кандидати до изчерпването на средствата.

Парите по схемата WiFi4EU ще бъдат разпределени между 2017 и 2019 г., като идеята е до 2020 г. участващите селища да се увеличат до 8000. 

Схемата WiFi4EU ще бъде достъпна за общини, библиотеки, болници и др. С отпуснатите средства ще се финансира оборудването, а бенефициерът ще плаща за свързването и поддържането на оборудването в добро състояние за период от поне 3 години.

В допълнение към това финансирането от ЕС може да се ползва, само ако се изключи търговската реклама и събирането на лични данни за търговски цели. Проекти, които дублират подобни частни или обществени схеми в същия район, няма да могат да получат финансова подкрепа.

Подборът на проектите ще става по реда на тяхното постъпване. 

Резолюцията беше приета с 582 гласа „за", 98 „против" и 9 „въздържал се".

"Преди една година председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви в речта си за състоянието на Съюза, че всеки трябва да се възползва от интернет връзката в обществените пространства в цяла Европа. Днес инициативата Wifi4EU е конкретна стъпка и може би решаващ елемент в тази посока", заяви българският еврокомисар Мария Габриел.

"Тази инициатива ще даде възможност на всички европейски граждани да се възползват от предимствата на свързаността от следващо поколение", подчерта тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови