ЕП обмисля премахването на 'златните' паспорти и визи

Най-често от възможността за инвестиции срещу престой се възползват китайци, а от гражданство руснаци

OFFNews 09 ноември 2021 в 13:13 927 0

Европейският парламент обсъжда възможности за ограничаване или премахване на т. нар. "златни визи" и "златни паспорти" - предоставянето на право на престой или на гражданство на страна от ЕС срещу инвестиции. Доклад по този въпрос ще бъде обсъден от комисията на ЕП по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи до края на месеца, съобщи на днешното заседание на парламентарната комисия евродепутатът Софи ин'т Велд, цитиран от БТА.

Евродепутатите от комисията се запознаха с оценки на юристи какви могат да бъдат възможните ходове. На заседанието бе отчетено, че въпросните схеми засягат всички страни от ЕС, защото дават права за свободно движение в Общността. Отбелязано бе, че по този начин се допуска пробив в европейската сигурност, създава се възможност за корупция и пране на пари.

Експерти на ЕП уточниха, че от 2011 г. насам държавите от ЕС са привлекли над 20 милиарда евро по въпросните схеми. Проф. Кристин Шурак от Лондонското училище по икономика посочи, че все още 13 държави от ЕС имат програми за облекчено даване на право на престой или гражданство. По нейните думи най-често разрешения за престой срещу инвестиции издават Испания, Португалия и Гърция.

Шурак добави, че най-често от възможността за инвестиции срещу право на престой се възползват китайци (55 на сто), а гражданство на държава от ЕС срещу инвестиции в повечето случаи придобиват руснаци (45 на сто). Тя препоръча по-строги проверки на кандидатите за престой и гражданство, включително на членовете на семействата им и на произхода на парите, които ще вложат в ЕС. По нейните думи е необходимо да се уреди отговорността на посредниците в схемите за получаване на визи и паспорти.

Европейската комисия започна през октомври м. г. наказателни процедури срещу Кипър и Малта заради това, че дават гражданство на чуждестранни инвеститори. Тогава комисията изрази опасения от подобна схема, прилагана от България.

Миналата година ЕП призова "златните" визи и паспорти да отпаднат. В съобщение на ЕП тогава се отбелязваше, че Кипър, Малта и България предоставят гражданство срещу инвестиции ("златни паспорти"), а 19 държави от ЕС издават "златни визи" (разрешения за пребиваване срещу инвестиции).

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх