ЕК подновява наказателна процедура срещу България заради достъп до електронните документи

OFFNews 19 юли 2017 в 17:50 1435 0

Европейската комисия подновява открита преди три години наказателна процедура срещу България за неизпълнение на изискването за създаване на единно звено за обмен на информация за документите за самоличност. 

България не е спазила срока за осигуряване на достъп до данните с изображенията на пръстовите отпечатъци, съхранявани в чиповете на българските паспорти. Това е трябвало да се случи до 2012 г. 

По този повод миналата година ЕК реши да заведе дело срещу България в Съда на ЕС. 

С това, че не е осигурила необходимия достъп България лишава останалите държави от ЕС от възможността за сигурен достъп и проверка на пръстовите отпечатъци, съхранявани в чиповете на българските паспорти, поясни ЕК, цитирана от БТА.

Комисията започва процедурата отначало, тъй като предишната е била прекратена. 

България разполага с два месеца за отговор, а след това процедурата може да продължи със следващата стъпка, която предшества завеждането на ново дело срещу нашата страна. 

Причината за забавянето от българска страна е обжалване на тръжната процедура за изграждане на звеното. Търгът е открит първоначално през 2013 г., но тогава не са били подадени предложения за участие.

През март 2015 г. е започнал нов търг, но следва обжалване в КЗК и Комисията отменя решението на МВР за избор на изпълнител. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови