ЕК: Държавите могат да търсят правата си от компаниите при забавени доставки на ваксини

OFFNews Последна промяна на 25 януари 2021 в 14:38 1342 0

Държавите от ЕС имат правото да предприемат действия срещу производителите на ваксини за забавените доставки. Това заявиха днес говорители на Европейската комисия.

Еврокомисията и държавите от ЕС не са доволни от новините от миналата седмица, посочиха говорителите по повод съобщението на "Астра Зенека", че доставките ще се забавят допълнително, както по-рано заявиха и от "Пфайзер". 

Те уточниха, че председателят на комисията Урсула фон дер Лайен днес е разговаряла с ръководството на "Астра Зенека", а следобед предстои подобен разговор и с участието на представители на държавите от ЕС. Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис е изпратила до дружеството писмо с искане за пояснения.

Разговорите на Лайден бяха предшествани от изявление на председателя на Европейския съвет, Шарл Шмид вчера, който заяви, че ЕС ще принуди фармацевтичните компании да спазват договорите си за доставка на ваксини срещу коронавирус.

По-рано външният министър на Италия Луиджи Ди Майо обяви, че страната му ще заведе дела срещу "Пфайзер" и "Астра Зенека" заради бавенето на доставките и уточни, че няма да се търсят финансови обезщетения, а изпълнение на договореностите, за да не се налага да се променя ваксинационният план.

От ЕК уточниха, че лабораториите сами могат да преценят дали да не използват производствените мощности на други фирми, за да се добият необходимите количества ваксини. Те добавиха, че сключените от ЕК предварителни споразумения предвиждат възможност държавите от ЕС да заведат иск за неизпълнение на договор.

ЕК настоява графикът на доставките да се спазва, особено след като осигури значително финансиране на двете фирми за разгръщане на производствени мощности още преди одобрението за техните ваксини от европейската агенция по лекарствата, допълниха говорителите. Те не потвърдиха и не отрекоха възможността за антимонополно разследване по повод съмненията, че двете фирми са продали заявените от ЕС количества на друг купувач в преследване на по-голяма печалба.

Не променяме поставените цели за мащаба на имунизацията в следващите месеци, уточниха говорителите. Те не отговориха на въпрос дали в новата обстановка Фон дер Лайен, която се обвърза тясно с преговорите за ваксините, възнамерява да поеме някаква отговорност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови