България ще отърве глоба от Съда на ЕС заради мръсния въздух

OFFNews 18 ноември 2022 в 15:38 1183 0

въздух

Снимка Архив

В София пред зимата трудно се диша.

Съдът на ЕС следва да отхвърли иска на Европейската комисия срещу България заради качеството на въздуха, препоръчва генералният адвокат на Европейския съд Жюлиан Кокот. Според заключението на Кокот, поместено в сайта на Съда на ЕС, комисията и нашата страна трябва да си разделят разноските по делото, съобщи БТА.

Препоръчва се да бъде призната единствено оценката на ЕК, че към 9 февруари 2019 г. България все още не е изпълнила изцяло решение от 5 април 2017 г. за задължението си за качеството на атмосферния въздух и за по-чист въздух за Европа. Европейският съд обичайно се съобразява със заключенията на генералния адвокат в решенията си.

ЕК бе поискала България да бъде глобена еднократно с 3156 евро на ден просрочие от датата на постановяване на решението (5 април 2017 г.) до деня на определянето на решението по воденото дело, или ако неизпълнението на задълженията спре по-рано, до 31 декември на последната година на неизпълнение, но с не по-малко от 653 000 евро. Комисията очакваше също нашата страна да бъде осъдена да плати 5677,20 евро на ден за всяка от зоните, където се отчита неспазване на изискванията (София, Пловдив, Варна и няколко региона) от датата на постановяване на решението по делото до годината на пълно изпълнение на задълженията.

България възрази, като определи иска за недопустим заради опорочена досъдебна процедура, отчита генералния адвокат. В съобщението се отбелязва още, че няма причина за определяне на глоба, а еднократно плащане на сума е нецелесъобразно, доколкото за България би било по-добре да насочи оскъдните ресурси към подобряване на качеството на въздуха.

Според Жулиан Кокот ЕК "не е обосновала в достатъчна степен твърдението, че плановете на България за качество на въздуха не съдържат информацията, необходима по Директивата относно качеството на атмосферния въздух".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Политолог: Китай източва ресурсите на Русия, има икономически интерес от войната