Ексклузивно На живо в 16:00: Габриел казва отиваме ли на избори

Астра Зенека ще изтегли доставките на ваксината си със седмица, за да компенсира забавянето

OFFNews 26 януари 2021 в 20:02 4940 1

Фармацевтичната компания "Астра Зенека" (AstraZeneca) е предложила на ЕС да изтегли доставките на ваксината си срещу Cоvid-19 през февруари с една седмица - от 15-и на 7-и февруари, съобщи БНР. Така компанията, която заяви миналата седмица, че ще съкрати с 60 на сто доставките си за ЕС, иска да компенсира забавянето.

Говорител на Еврокомисията не потвърди, но и не отхвърли съмненията, че от заводи на "Астра Зенека" в ЕС са били изнесени произведени там ваксини за трети страни.

Заради спора с британската компания, Европейската комисия обмисля да въведе ограничения за износа на произведени в Общността ваксини.

В същото време латвийският външен министър Едгарс Ринкевичс предупреди, че Европейският съюз може да съди "Астра Зенека", ако не спази договорения график за доставката на ваксини. Компанията отхвърли твърдения, че разработваната от нея ваксина срещу Covid-19 не е ефективна за хора над 65 години, както твърдят някои германски издания.

Европейската агенция по лекарствата потвърди, че Русия е подала документи за оценка на ваксината "Спутник-V". Това е една от поне 15 ваксини срещу КОВИД-19, които оценяваме, заяви пред Европейския парламент изпълнителният директор на агенцията Емер Кук, цитирана от БТА. Тя добави, че се запазва очакването ваксината на "Астра Зенека" да получи одобрение до края на месеца. Напреднала е оценката и на ваксината на "Янсен", но засега няма срок за крайното становище, поясни Кук.

ЕС разполага с две одобрени ваксини RNA ("Пфайзер" и "Модерна"), а следващите близо до одобрение ще бъдат векторни. Кук отбеляза, че се оценява въздействието и на 180 предложени лечения на новата болест, като решенията предстоят по-късно тази година.

Необходимо е да имаме не само ваксини, но и лечение, посочи Кук. По нейните думи все още няма достатъчно проучвания дали одобрените в ЕС ваксини действат срещу разновидностите на вируса на болестта. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови