Астра Зенека ще изтегли доставките на ваксината си със седмица, за да компенсира забавянето

OFFNews Последна промяна на 26 януари 2021 в 20:02 3392 1

Фармацевтичната компания "АстраЗенека" (AstraZeneca) е предложила на ЕС да изтегли доставките на ваксината си срещу Cоvid-19 през февруари с една седмица - от 15-и на 7-и февруари, съобщи БНР. Така компанията, която заяви миналата седмица, че ще съкрати с 60 на сто доставките си за ЕС, иска да компенсира забавянето.

Говорител на Еврокомисията не потвърди, но и не отхвърли съмненията, че от заводи на "АстраЗенека" в ЕС са били изнесени произведени там ваксини за трети страни.

Заради спора с британската компания, Европейската комисия обмисля да въведе ограничения за износа на произведени в Общността ваксини.

В същото време латвийският външен министър Едгарс Ринкевичс предупреди, че Европейският съюз може да съди "АстраЗенека", ако не спази договорения график за доставката на ваксини. Компанията отхвърли твърдения, че разработваната от нея ваксина срещу Covid-19 не е ефективна за хора над 65 години, както твърдят някои германски издания.

Европейската агенция по лекарствата потвърди, че Русия е подала документи за оценка на ваксината "Спутник-V". Това е една от поне 15 ваксини срещу КОВИД-19, които оценяваме, заяви пред Европейския парламент изпълнителният директор на агенцията Емер Кук, цитирана от БТА. Тя добави, че се запазва очакването ваксината на "АстраЗенека" да получи одобрение до края на месеца. Напреднала е оценката и на ваксината на "Янсен", но засега няма срок за крайното становище, поясни Кук.

ЕС разполага с две одобрени ваксини RNA ("Пфайзер" и "Модерна"), а следващите близо до одобрение ще бъдат векторни. Кук отбеляза, че се оценява въздействието и на 180 предложени лечения на новата болест, като решенията предстоят по-късно тази година.

Необходимо е да имаме не само ваксини, но и лечение, посочи Кук. По нейните думи все още няма достатъчно проучвания дали одобрените в ЕС ваксини действат срещу разновидностите на вируса на болестта. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3704

1

zuljin

26.01 2021 в 20:15

"Заради спора с британската компания, Европейската комисия обмисля да въведе ограничения за износа на произведени в Общността ваксини."

Тия още си мислят, че могат да диктуват на англичаните как да живеят... Те вече не са в ЕС бе ало!!! Какво, санкции ли ще им наложите? Ще си продават ваксината, на който си искат.

Защо нямаше такава кампания срещу Пфайзер, която съкрати втората доставка наполовина?