Йоана Илиева извоюва Европейската купа по сабя за кадетки

OFFNews 07 март 2018 в 08:00 27040 0

За втора поредна купа Йоана Илиева извоюва Европейската купа по сабя за кадетки и сребърен медал от първенството на Стария континент.

На провеждащия се в Сочи европейски шампионат за кадети и младежи Илиева отново се класира втора – така както и през миналата година в Пловдив. В мача за златния медал най-силната българска състезателка по фехтовка отстъпи с 11:15 пред Дениз Селин Юнлудаг (Тур).

Всъщност, Юндулаг се оказа големият печеливш от полуфинала между Илиева и младата унгарска звезда Лиза Пущай. Българката и Пущай (шампионка до 17 г. и втора до 20 г. от Пловдив ‘17) изиграха, по мнението на специалистите, най-силния мач в турнира при кадетките.

Йоана го спечели с 15:14, но изчерпа немалка част от своите физически и психически сили. Това пролича във финала, в който по-издръжлива се оказа представителката на Турция. Освен Пущай, бронз взе и Даря Дрозд (Рус).

Добро представяне имаха и другите две българки в индивидуалната надпревара на сабя. Те също стигнаха до директните елиминации, като Теодора Вутова завърши 18-а, а Елица Станимирова – 24-а.

Със спечелените точки Йоана Илиева предсрочно си осигури Европейската купа във възрастовата група до 17 години. През 2017 г. състезателката на клуб „Свечников”, с треньор Ивайло Воденов, също заслужи трофея преди последните няколко състезания от веригата.

В Сочи Йоана ще се бори за медал и в шампионата за девойки – до 20 години. Най-предно класиране за България при кадетите в Сочи донесе Христо Ефимов – 9-о място.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови