Жена взе заем, за да дари 1000 лева на Марешки

Александра Маркарян 24 април 2013 в 14:54 5850 5

Веселин Марешки в компанията на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Снимка: Булфото
Веселин Марешки в компанията на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Снимка: Булфото

Жена е взела заем, за да дари на партията на аптекарския бос Веселин Марешки. Това става ясно от данни в Електронния регистър по Изборния кодекс на Сметната палата.

До 15 ч. на 24 април 45-те партии, коалиции и инициативни комитети, регистрирани от ЦИК за изборите на 12 май, са получили 219 503,50 лева дарения. Дарителите досега са общо 194.

Най-много - 91 от тях - са дарили на партията на Марешки "Либерален алианс". Те са дали общо 84 360 лева.

Жената, взела заем, за да даде на бизнесмена Марешки, се казва Елка Кукова-Нешева. Тя дарила 1000 лева на "Либерален алианс" и е вписала произход на средствата "заем". Елка Кукова е от с. Първомайци, област Велико Търново.

17 са дарилите на партията на Марешки са дали 1000 лева и повече. Най-голямото дарение е в размер на 10 000 лева. В повечето случаи хората са декларирали пред Сметната палата произход на средствата от наеми и/или заплати.

Самият Веселин Марешки е собственик на 50-ина търговски дружества, сочи справка в "Дакси".

 

"Движение БГ"

На второ място по най-много дарения е партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите" с 54 дарители.

Един от дарителите ù - Александър Недеков от Шуменско, дал спестените от пенсии 980 лева.

Даренията за "Движение България на гражданите" са на обща стойност 101 853,50 лева, като най-малко дарение е от 50 лева, а най-голямото – от 10 000.

Даренията от 10 000 лева са две – на Георги Христов и на Станимир Стайков от София. Антони Тренчев от София е дарил 9900 лева от спестявания.

Повечето дарители са посочили като произход на дарените пари лични средства, спестявания или доход от заплата.

Даниела Русева от Шумен е дарила 980 лева от адвокатски хонорар, а Олга Задгорска-Теодосиева от Добрич – два пъти по 600 лева от правни консултации. Стилиян Гроздев от Варна пък е дарил 500 лева от депозитна сметка и спестявания.

За предизборната кампания на „Движение България на гражданите“ са предоставени офис, два магазина, павилион, дюкянско помещение и сгъваеми столове.

Христо Русев от Габрово е предоставил на партията недвижим имот за офис в рамките на 40 дни. За толкова време са предоставени за ползване и два магазина в град Трявна – от страна на Никола Николов. Павилионът е предоставен от Михаил Димитров за ползване в рамките на 60 дни. Денка Герджикова е предоставила на партията дюкянско помещение в Дряново за срок от 30 дни. За толкова време ще могат да бъдат използвани и сгъваеми столове, предоставени от Янита Димитрова.

 

Коалиция за България

За Коалиция за България засега е публикуван само кратък списък на дарители от Стара Загора.

Най-щедрите пожертвования към социалистите достигат 800 лева и едно от тях е на бившия здравен министър, а преди това и кмет на Стара Загора, Евгений Желев.

Сред предоставили личните си автомобили за нуждите на предизборната кампания е бившият кмет на Смолян Дора Янкова, която притежава „Рено клио“.

Самите кандидати на партията (засега декларациите са само 17) са дарили за кампанията между 800 и 10 000 лв. Тук Дора Янкова също участва – с 5 хиляди лева. Парите са от трудови доходи, пише в декларацията. Петър Курумбашев, който бе депутат в последния парламент, е дарил 7 900 лв. лични средства.

 

ГЕРБ

Паричните дарения за партия ГЕРБ все още не са обявени. Деклариран е само списък на привържениците на партията, предоставили автомобилите си за предизборните обиколки. Сред тях е бившият шеф на земеделската комисия в последния парламент Десислава Танева, която е предоставила своята „Тойота“. Колата е декларирана по-рано от Танева – тя я е купила през 2009 г., когато беше депутат.

СДС

Шестима души са направили дарения на СДС на обща стойност 4990 лева. Константин Тодоров и Таня Тодорова - членове на партията, са дарили по 900 лева.

Декларациите на ДПС все още не са публикувани. Не са пуснати и декларациите на Движение Гражданска инициатива – партията, чрез която част от лидерите на националните протести срещу монополите излъчиха свои кандидати за бъдещия парламент. Няма данни и за "Атака" и ДСБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови