Военният министър дава цяла дирекция на прокурор

Юлиан Христов 27 юни 2013 в 17:09 4322 6

Министерство на отбраната.
Министерство на отбраната.

Министърът на отбраната Ангел Найденов ще отстрани ръководството на Дирекция "Инвестиции в отбраната", като смята да  сезира прокуратурата за открити нередности и нарушения.

„Ще поискам отстраняване на ръководството на дирекцията до приключване на проверката”, заяви министърът по време на дебат по доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили.

Найденов коментира, че са спрени всички проекти за модернизация на въоръжените сили. В доклада никъде не е отразено плачевното състояние, в което се намира бойната техника на българската армия и истината не бива да се скрива, каза министърът. В четвъртък стана ясно още, че е образувано досъдебно производство за качеството на униформите и доставените обувки за контингентите в Афганистан.

Дирекцията се занимава с едни от големите обществени поръчки в министерството, които касаят материално-техническото осигуряване на армията. Дирекцията се грижи и за процедурите и договорите по офсетните споразумения и с пазарното проучване на стоки и услуги. Шефът на дирекция „Инвестиции в отбраната“, полковник Станимир Георгиев, е назначен на поста през 2011 година. Той е сочен за един от приближените до бившия министър на отбраната Аню Ангелов

По информация на OFFNews радикалната мярка е предприета в пълна секретност, като за това са били наясно едва няколко души в министерството. За решението на министъра не е знаел дори и началникът на кабинета му Иван Жерков, който научил новината по телефона, докато бил на посещение в провинцията. Решението на министър Найденов е взето след проверка на Инспектората.

По непотвърдена информация ръководството на МО е подготвило чистка на кадри, назначени при Аню Ангелов. Отговорността за кадровата политика в МО е на новия зам.-министър Иван Иванов, който през декември миналата година напусна поста си на директор на Дирекция "Човешки ресурси" заради търкания с бившия военен министър. Като мотиви за оставката си тогава той посочи несъгласие с кадровата политика в МО. По информация на OFFNews Иванов смята да отстрани служителите, които са сочени за приближени на бившия военен министър, като разпореди и други проверки в Инспектората. "Зам.-министърът е твърдо решен да махне всички назначени без конкурс служители, въпреки че лично той е отговорен за няколко такива назначения", коментираха за OFFNews запознати със ситуацията в министерството. 

Важни назначения, направени от ексвоенния министър Ангелов преди да напусне кабинета си, бяха вече ревизирани от служебния министър Тодор Тагарев. Той освободи директора на дирекция “Отбранителна политика” - генералът от резерва Атанас Запрянов, който беше назначен на поста без конкурс.

Тагарев обяви, че предшественикът му е направил близо 20 назначения, спадащи към графата на назначените на цивилни длъжности военни пенсионери, които служебният министър определи като проблемни. В отговор до OFFNews от министерството отчетоха, че в периода 1 август 2009 година – 20 февруари 2013 година в администрацията са назначени и работят „около двадесет служители“ по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ), които заемат предимно експертни длъжности по Закона за държавния служител“. От цитираната бройка всички назначени от Аню Ангелов (също бивш военен и пенсионер) са пенсионирани военни.

Едно от нещата, което прави тази категория служители "проблемни" е високото заплащане, което получават. На фона на социалното напрежение в армията в последните месеци, военните пенсионери, назначени отново на цивилни длъжности в МО, получават доста добро заплащане, което в повечето случаи надвишава 2000 лв. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови