Варненският съд допуска екстрадирането на Ваньо Минков в САЩ

OFFNews 13 август 2013 в 16:08 3833 7

Ваньо Минков. Снимка: Фейсбук
Ваньо Минков. Снимка: Фейсбук

Варненският окръжен съд допусна екстрадирането на българина Ваньо Минков в САЩ, където срещу него могат да бъдат повдигнати обвинения в киберпрестъпления.

На днешното си заседание съдиите решиха да уважат иска на САЩ за екстрадиция на българина по силата на правната спогодба между двете държави. В момента Минков лежи в ареста у нас.

Очаква се задържаният и неговите адвокати да обжалват решението, постановено на първа инстанция.

По време на заседанието защитниците му - известните варненски адвокати Иван Томов и Бранимир Балачев - призоваха съдиите да обмислят добре решението си, понеже по всички обвинения накуп Минков може да получи над 300 години затвор в САЩ. Според разследването Минков е заподозрян в заговор за измама по телеграфен път, заговор за извършване на данъчни измами, предполагаем заговор за кражба на лични данни, заговор за извършване на незаконно използване на чужди компютри (хакерство). 

Случаят на Ваньо нашумя и покрай аналогията с Гергана Червенкова, която бе заподозряна за неразрешена продажба на медикаменти по интернет. След като Червенкова прекара месеци в българския арест, щатската прокуратура изтегли искането си за екстрадиция поради появата на нови доказателства и жената бе пусната на свобода.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови