Quantcast

Варненският съд допуска екстрадирането на Ваньо Минков в САЩ

Последна промяна на 13 август 2013 в 16:08 3116 7

Ваньо Минков. Снимка: Фейсбук
Ваньо Минков. Снимка: Фейсбук

Варненският окръжен съд допусна екстрадирането на българина Ваньо Минков в САЩ, където срещу него могат да бъдат повдигнати обвинения в киберпрестъпления.

На днешното си заседание съдиите решиха да уважат иска на САЩ за екстрадиция на българина по силата на правната спогодба между двете държави. В момента Минков лежи в ареста у нас.

Очаква се задържаният и неговите адвокати да обжалват решението, постановено на първа инстанция.

По време на заседанието защитниците му - известните варненски адвокати Иван Томов и Бранимир Балачев - призоваха съдиите да обмислят добре решението си, понеже по всички обвинения накуп Минков може да получи над 300 години затвор в САЩ. Според разследването Минков е заподозрян в заговор за измама по телеграфен път, заговор за извършване на данъчни измами, предполагаем заговор за кражба на лични данни, заговор за извършване на незаконно използване на чужди компютри (хакерство). 

Случаят на Ваньо нашумя и покрай аналогията с Гергана Червенкова, която бе заподозряна за неразрешена продажба на медикаменти по интернет. След като Червенкова прекара месеци в българския арест, щатската прокуратура изтегли искането си за екстрадиция поради появата на нови доказателства и жената бе пусната на свобода.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.08 2013 в 23:09

Основното им доказателство е IP адреса му. Това всеки знае че е слабо доказателство.
Второ при обиска не са намерили никакви доказателства. В САЩ си виновен, освен ако нямаш бесни кинти за адвокат. Повечето хора се признават за виновни, дори да не са.
А това че сме подписали такова споразумение с онази страна е повече от срамно. Язък ни за гордостта че не сме дали евреите на нацистите. Ситуацията сега е обратна. Пращаме им българи, а те НИКОГА, ама никога не биха пратили американец тук да го съдим.
Такива споразумения правят държавата ни безмислена, несъществуваща.
А рабостта на някои "Българи" че ще съсипят живота на младеж и семейството му дори да е виновен говорят на какво ниво е обществото ни - кръвожадни и зли индивиди.

13.08 2013 в 21:21

Явно трябва да сме като талибаните,здраво да си мъстим.Ебаха мамата на икономиката ни с какви ли не планове...Ран-Ът ....И не само на БГ .Къде ли не си завряха носовете наглите американци,Ама от тях не може да се краде,само те могат.

13.08 2013 в 20:44

Ако тряабва да лежи някъде,нека не е в най-престъпната държава в света...

13.08 2013 в 20:13

Можем да запълним една ниша в ЕС - "Рай за селски шмекери, които крадат и в Интернет."
Отказваме да ги екстрадираме, събират се тук и малкият и средният бизнес цъфват.
За всяко искане за екстрадиране ще правим протест пред Съдебната палата. На смени, ако трябва.

13.08 2013 в 18:59

България няма да се оправи докато имаме манталитета "Щом краде от чужди а не от наши значи не е виновен." Да не би да живеем в гората на Робин Худ в Нотингамшър.

Никакви НПО-та, престъпника да си го лежи.

13.08 2013 в 18:33

Само малък въпрос: Нали сме за справедливостта? Ако някой е извършил престъпление трябва да има съд и присъда!!!! Ако Гергана е невинна - правилно я защитават. А за въпросния обвинен цитирам:
"От цитираните писмени документи за Варненския Окръжен Съд е безусловно, че престъпленията, за които се иска предаването на българина в САЩ са описани в Договора за екстрадиция между двете държави. Престъпната дейност се е развивала във виртуалното пространство, като в изпратените от САЩ документи се посочени множество начини за извършването й.
Престъпленията за които е обвинен варненецът са съставомерни и по българския НК и за тях е предвидено наказание "лишаване от свобода".

13.08 2013 в 17:28

Къде са сега НПО-тата???????????