Варненският съд гледа делото за екстрадиция на Ваньо Минков

OFFNews 13 август 2013 в 10:01 2894 1

Ваньо Минков. Снимка: Фейсбук
Ваньо Минков. Снимка: Фейсбук

Съдът във Варна разглежда днес делото за есктрадиция в САЩ на Ваньо Минков.

Съдебното заседание започна в 9 ч, а пред съда се събраха група близки на мъжа. Майката на Минков за пореден път повтори, че срещу него няма доказателства и според нея е невинен. Тя попита защо, когато България е подписвала правна спогодба със САЩ, гражданите не са питани за съгласието им. Ако бъде намерен за виновен от американския съд, Ваньо Минков може да получи до 60 години затвор по всички обвинения, докато у нас присъдата е между 2 и 8 години, посочи жената.

Защитата на Минков поеха двама известни варненски адвокати - Иван Томов и Бранимир Балачев. Те поискаха уточняване на процесуално-следствените действия, извършени по делото в САЩ и у нас. Адвокатите посочиха още, че са място на извършване на престъпленията в искането за екстрадиция е посочени "Ню Джърси и други места". Според юристите е редно да се посочи кои са другите щати, и настояха да се гарантира, че Минков ще може да се възползва от 11-тата поправка в американската Конституция. Тя гарантира защита на гражданите на определен щат срещу съдебно преследване от други щати и държави.

В САЩ Минков е заподозрян в заговор за измама по телеграфен път, заговор за извършване на данъчни измами, предполагаем заговор за кражба на лични данни, заговор за извършване на незаконно използване на чужди компютри (хакерство). 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови