В конкурс за 250 000 лева: 8 отстранени, 9-ият печели

Последна промяна на 10 юни 2013 в 07:47 15435 15

Рибари. Снимка БГНЕС (архив)
Рибари. Снимка БГНЕС (архив)

Подозрителна обществена поръчка за над 250 000 лева от ЕС възложи Община Пазарджик за рекламиране на консумацията на риба.

В конкурса за примамливата сума са кандидатствали 9 фирми, 8 от които са били отстранени с мотиви със съмнително основание. Така деветият кандидат печели макар че е представил най-висока оферта. Става въпрос за "Ноу нейм ейджънси", собственост на Йончо Минков и слабо позната в бранша фирма. Фирмата е малка, но смело кандидатства с оферта само с хиляда лева под предложения от общината таван от 216 000 без ДДС. Ценовата оферта представлява 30 на сто от крайната оценка, но очевидно - поради липса на конкуренти - проектобюджетът е високо оценен от комисията, която дава на "Ноу нейм ейджънси" максималните 100 точки.

Няколко от отстранените конкуренти, с които OFFNews се свърза, споделиха, че са предложили оферти с между 5000 и 60 000 лева по-ниски от тази на победителя.

Отпуснатата сума от 259 хиляди лева с ДДС е за организиране на събития и създаване на рекламни материали по проект "Промоция на продукти от риболов и аквакултура в Община Пазарджик". Средствата ще бъдат платени по Оперативна програма на ЕС за развитие на сектор "Рибарство". В рамките на кампанията се предвиждат две основни събития - конкурс за детски рисунки и ден за насърчаване на консумацията на риба. Покрай организирането им ще бъдат отпечатани листовки, ще има късметчета, рекламни балони, тениски и пр., реклама в градския транспорт, предвиден е и хонорар за "звезда".

Меко казано недоумение будят мотивите за отстраняване на повечето кандидати. Огромната част от тези мотиви са видимо "козметични", неубедителни, а някои дори абсурдни. 

Участници например са дисквалифицирани, тъй като не са представили образец за банкова гаранция за изпълнение на договора. Такъв се представя, когато вече бъде определен изпълнител, а на етап кандидатстване се изисква само банкова гаранция за участие в обществена поръчка. Според оценяващата комисия обаче кандидатите трябвало да представят и банкова гаранция за изпълнение, но непопълнена, а само подписана в знак на съгласие. Юристи коментираха, че за пръв път чуват за "не попълнен, а само подписан в знак на съгласие" документ.

Други мотиви на комисията са неразчетени абревиатури, неспазване на номерацията и наименованията от Техническото предложение, липса на елемент от методологията на интегрирания вид (?) и пр.

При повечето отстранени фирми оценяващата комисия не се е възползвала от текст в Закона за обществените поръчки за изискване на допълнителни доказателства за данни от документите (чл. 68, ал 11, т.2, буква "б"), тъй като това според нея би довело до промяна в техническото предложение на участника. Предвиденото от закона право на допълнително представяне на доказателства все пак са получили две компании, но според комисията не са ги представили в срок и в крайна сметка са отпаднали от конкурса.

От протокола се вижда, че почти никой от кандидатите не е успял да изготви изрядно техническо предложение за "подробно описание на интегритета отразяващ едновременно съответните етапи на жизненият цикъл в които се съдържат, съответните етапи и под-етапи на изпълнение, и в които етапи и/или под-етапи са описани подробно съответните дейности, под-дейности и методи (в това число и на контрол)".  Това твърде неясно формулирано обяснение препъва кандидатите, тъй като е трудно да се проумее какво точно се изисква. Още повече, че не говорим за научен или технически проект, а за организиране на пиар събития като шоу на известен готвач, конкурс за рисунки, щамповане на тениски и пр.

"Участвали сме в десетки конкурси по европрограми, но за пръв път виждам такъв тип оценителни листове и декласиране заради подобни критерии", коментира пред наш репортер собственик на една от отпадналите фирми. Представител на друга компания допълни: "Много от участвалите в конкурса колеги са утвърдени фирми в рекламата, с богат опит с кандидатстване на обществени поръчки. Как така никой от нас не е успял да си попълни правилно документите?" 

Възлагането на обществената поръчка е парафирано от кмета на Община Пазарджик Тодор Попов - председател и на Националното сдружение на общините и едно от имената, които бяха сериозно спрягани за премиер в служебното правителство.

Опитите ни да зададем въпросите си към Общината засега остават без резултат. Имаме готовност да публикуваме и тяхната позиция веднага след като я получим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.06 2013 в 13:08

Детски рисунки и готвач за 250 000 ?????????????

12.06 2013 в 16:27

Ето за Пазарджик си е нещо нормално.Тук с всички конкурси и обществени поръчки се случва така.Никой не е изненадан, защото всичко се командва от Т.Попов и секретарката му Татяна Стоянова. Общо взето всичко печелят те с поставени лица и фирми.Но прокуратурата си трае, защото им се плаща.Така ще е...

11.06 2013 в 20:56

Прочее, що за идиотска идея, да се рекламира консумацията на риба? То ясно че идват пари от ЕС, ама тия точно пари са чиста проба корупционен генератор.

Все си мисли дедо поп, че ако някой трябва да рекламира консумирането на риба, това ще да са браншови организации на рибарите, големи риболовни фирми и рибовъдни стопанства или верига рибни ресторанти. Няма никаква причина, европейските данъкоплатци да финансират такива неща.

11.06 2013 в 11:56

Това не може да е корупция. Това е пладнешки грабеж на самозабравили се представители на администрацията. Индивиди с подобен "морал", които мислят всички останали за пълни олигофрени, трябва да бъдат наказвани публично, на центъра на града. Те ни унижават публично всеки ден с подобни нагли схеми. "Конкурса" най-малкото трябва да бъде повторен а цялата комисия дисциплинарно уволнена.

10.06 2013 в 13:39

Много благодаря за усилията на OffNews да ни държи информирани и да представя нещата каквито са, но правописните грешки олекотяват съдържанието и карат читателите да се отнасят с определени резерви към професионализма на екипа.

Моля ви, OffNews, проверявайте си материалите за правописни грешки.

10.06 2013 в 12:33

Така ще е,докато не се разкара мафията и от правосъдната система!

10.06 2013 в 12:02

Герберастите и седерунгелите да не вият защо ги уволняват? Ето затова.

Обаче само уволнение на стига. Трябват и присъди за мутрумилиционерската сган.

10.06 2013 в 10:41

Цацаров ли? Той е зает да търси мотиви доказателства за бюлетините в КОстинброд - само там ще е зает до края на годината.:) Къде го търсите за такива дребни неща.

10.06 2013 в 10:24

Скоро ще гръмне и интересна поръчка на "Държавната агенция за закрила на детето" , същото "порно", но за 120 000 лева само :) А иначе няма пари... :)
99 от 100 поръчки са уговорени предварително и втория е винаги на 1000 лева след първия :)
До болка познато, че вече десетина пъти съм все втори :) :) :)

10.06 2013 в 10:09

Всички обществени поръчки са такива.