Три протеста огласиха София

Лъчезар Вълев 24 септември 2012 в 08:15 2636 4

Протестът на полицаите в София. Снимка: Сергей Антонов
Протестът на полицаите в София. Снимка: Сергей Антонов

Три протеста огласиха центъра на София днес. На митинг за втори ден днес излязоха полицаи, друг протест бе организиран пред ДКЕВР, хора с увреждания също протестираха.

Само 50-ина души се събраха на полицейския протест. Служителите на реда искат основно 25% увеличение на заплатите.

Протестът мина мирно, без скандирания. Както и снощи, полицаите се бяха събрали в градинката срещу МВР при църквата "Свети Седмочисленици". Вчера обаче броят на протестиращите беше към 2000.

Липсата на хора бе обяснена със "саботаж от началниците", които измислили обучения и извънредни мероприятия точно по време на протеста. Освен от заплатите си протестиращите са недоволни и от условията на работа.

 "Все още си чакаме 42-те пожарни коли, на които Бойко им сряза лентата преди две седмици", каза пред OFFNews един от протестиращите днес пожарникари. Проверка на OFFNews показа, че причината да не влязат в употреба била недооформена документация.

Протестиращите негодуват и заради недостиг на квартални полицаи. Причината била ниското заплащане:

"При стартова заплата 400 лв. няма кой да дойде да работи. Няма как да се задържи млад човек на тази работа при положение, че хора с 10-годишен стаж взимат по 600 лева", коментира униформен.

"Налага ни се да работим в почивните си дни, защото не ни стигат парите", споделя пожарникар с 23-годишен стаж. Служителите на реда заработвали като плочкаджии, строителни работници или таксиметрови шофьори. 

От Вътрешното министерство заявиха, че през последната година порционът на полицаите е бил увеличен със 100%, а добавката за работа с 5%.

Реални преговори между протестиращите и ръководството на МВР все още няма. Полицаите не приемат предложението на министър Цветанов заплатите им да бъдат увеличени с 5-7%.

На втория протест, пред сградата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, се събраха повече хора. Около 150 души затрудниха движението по бул. „Ал. Дондуков“, скандирайки "оставка".

„С голямо безпокойство съобщаваме, че на 14.09.2012 г. след продължителни задкулисни манипулации, след нарушения на редица закони на Бългаиря и на ЕС, след показаната пълна липса на компетентност и проява на безочливост, бе направен опит да се ликвидира зелената енергия на България“, гласи писменото обръщение на демонстрантите.

Повод за недоволството на енергийните производители е решението от закрито заседание на 14 септември, с което ДКЕВР ги задължи да плащат „такса достъп“ до преносните и разпределителни ел. мрежи в страната.

Ако „такса достъп“ остане в сила, собствениците на ветрогенератори у нас ще трябва да се разделят с около 10 % от доходите си. Загубите при инвеститорите на фотоволтаичните проекти ще са значително по-големи и ще варират между 20% и 39%.

Събралите се настояваха за среща лично с премиера Бойко Борисов и енергийния министър Делян Добрев, които да гарантират, че решението на ДКЕВР ще бъде отменено.

Недоволството изкара на протест и хората с увреждания. В центъра на София днес те проведоха своя "Поход за независимост".

Организатор на демонстрацията е Център за независим живот. Техните искания са държавата да се придържа към Конвенцията за хора с увреждания.

Протестиращите искат да се разширят възможностите им за "лична помощ". Те настояват за среща с премиера Борисов, на която да представят подписка, събрала над 10 хил. подписа в подкрепа на каузата.

"Избрали сме датата 24 септември неслучайно, тъй като 22 септември България чества своя Ден на Независимостта. Ние решихме, че и нашият ден за НЕЗАВИСИМОСТТА също е настъпил", пишат организаторите в социалната мрежа Facebook. 

Демонстрацията е аналог на Похода на свободата Freedom Drive, който хората с неравностойно положение провеждат на всеки две години пред Европейския парламент в Страсбург.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови