Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Цветанов нарочи пореден магистрат за връзки с мафията

Юлиан Христов 14 декември 2012 в 15:32 2046 0

Цветан Цветанов и Калин Георгиев Снимка:Сергей Антонов
Цветан Цветанов и Калин Георгиев Снимка:Сергей Антонов

Операция "Универсалният" на МВР за малко е можело да бъде провалена след намесата на магистрат. 

Това стана ясно днес на пресконференция в МВР, при която ръководството на ведомството даде подробности около проведената операция, насочена срещу ДДС измамите и вноса на хранителни продукти. Лидерът на групата е син на бившия министър на земеделието Георги Танев - Иван. В групата участва и дъщерята на бивш митнически служител, както и небезизвестният Мравката, съпричастен към убийството на Милчо Бонев-Бай Миле.

Вътрешният министър обяви днес, че ден преди провеждането на операцията - обявена за част от коледното почистване, което МВР прави, един от заподозрените е имал среща с магистрат. Той не уточни дали става въпрос за съдия или прокурор, а също и това от кой съдебен район на страната е той. Министърът уточни само, че за случая е уведомен изпълняващият функциите главен прокурор Бойко Найденов. Цветанов не отговори защо лицето не е било задържано, след като е било засечено от спецполицаите. 

Обвиненията на министъра идват ден, след като Районният съд в Пловдив оповести мотивите си по оправдателната присъда срещу министъра, обвинен в клевета. Съдия Мирослава Тодорова потърси правата си, след като министърът я обвини, че покровителства организираната престъпност. Той обаче беше оневинен.

За осъществяването на операцията помощ на полицията оказали бизнесмени. Цветанов обаче категорично отрече това да е задържаният през пролетта Гриша Ганчев, който в няколко свои интервюта подробно описа подобни схеми за източване на ДДС чрез кухи фирми. Чрез схемата е ощетен държавният бюджет с близо 15 млн. лв. 

Цветанов е получил званието "почетен карабинер", обяви Лоренцо Либини, офицер за връзка по въпросите на сигурността и вътрешните работи в Италианското посолство. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews