Студенти от Благоевград обвиниха преподавател в тормоз

Последна промяна на 23 май 2013 в 11:38 6654 3

Югозападният университет в Благоевград
Югозападният университет в Благоевград

Студенти по политология от Югозападния университет в Благоевград обвиниха свой преподавател в тормоз, включително сексуален. Ръководството на ЮЗУ започна проверка по случая.

За проблема с гл. ас. Янко Бицин алармираха пред OFFNews родители на студенти, които ни препратиха и писмата от студентите до ректора по случая.

"Бицин многократно осъществява сексуален тормоз (опипване на студентките и мръсни намеци). За първи път някой се осмелява да го напише, въпреки че всички знаят за тормоза от години", пишат родителите до медията.

Освен това главният асистент рекетира студентите чрез принудителна продажба на книгата му "За закона на античната симетрия", която струва 30 лева, пишат родителите. Носел копия от нея в чантата си и задължавал студентите да ги купуват срещу подпис, въпреки че книгата нямала общо с преподаваните от него дисциплини "Развитие на гражданското общество" и "Сравнителна политология".

Група студенти се оплакват на ректора в писмо от 24 април.

След това, по думите на родителите пред OFFNews, Бицин започва да заплашва и да иска оттегляне на подписите на студентите. Дава им общо контролно с общи въпроси за двете напълно отделни дисциплини, по които е асистент. Всички предават бял лист в знак на протест. Друго грубо негово нарушение е, че обединява присъствията и отсъствията на студентите по двете дисциплини.

"Според слухове из университета, въпреки безобразията и това че всички са вдигнали ръце от него е недосегаем заради съпругата си Е. Бицина, която е следовател в Специализираната прокуратура. Оттам идва и арогантното му поведение, самочувствие и очевидна безнаказаност", пишат родителите до OFFNews. Евгения Запрянова-Бицина действително е следовател в Следствения отдел в Специализираната прокуратура.

Чашата на търпението прелива и студентите пишат ново писмо. 

Ето какво пишат 12 първокурсници по политология срещу гл. ас. Янко Бицин в писмо до ректора, декана на Философския факултет и ръководителя катедра "Философски и политически науки", препратено и до OFFNews.

Писмото до ректора е от 24 април, то бе препратено от родители на студенти до медията на 22 май.

В резюме до OFFNews трима от студентите - Евелин Кирилова, Александра Георгиева, Миглена Лунголова, пишат, че гл.   ас. Бицин си позволява "физически контакт и сексуални намеци, които не са допустими за отношения между преподавател и студент", че принуждава студентите да купуват от него литература, "нямаща нищо общо с темата, по която работим в семинарните занятия", че по време на занятия "обсъждаме теми, нямащи нищо общо с учебния материал", че обижда студентите с думите "от вас нищо не става", "вие политолози няма да станете", трудът ви струва жълти стотинки".

В писмото до ректора, подписано от 12 студенти, те пишат, че преподавателят им казвал, че учебният план не ги подготвял за политолози, а специалността дори не била годна за акредитация. Те пишат още, че ги заплашвал със съдебна разправа заради предишно тяхно оплакване от него.

"Натрапва подробности от личния си живот, недопустими по време на учебни занятия", пишат още студентите до ректора в писмото, изпратено на 24 април.

OFFNews потърси официалната позиция на университета.

"Ръководството знае за случая. Водени са разговори със студентите. В момента се извършва проверка. Извършва се и мониторинг на преподавателската дейност на гл. ас. Янко Бицин. Рекорът е изискал писмено становище от Факултета по философия, комисията по качество и комисията за академична етика и морал", обясни пресаташето на ЮЗУ Розалина Баладжанова.

Самият преподавател досега не е изразил публично позицията си във връзка с отправените от студентите обвинения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.05 2013 в 17:17

Tova ne sa nebivalici tova si e pylnata istina. Qnko Bicin vinagi e natrapval svoqta literetura ,kakto i e pravil nedvusmisleni nameci na jenskata auditoriq. A ako ot UZU-to ne stava nishto tova,ne e zaradi studentite,a tochno obratnoto zaradi prepodavatelite.

23.05 2013 в 13:56

pulni gluposti!kato ne im se chete na tezi studenti kwo pishat prostutii,no ot prosti hora kakwo da ochakwash!

<em>Моля, пишете на кирилица!</em>

23.05 2013 в 12:17

Само едно е познал даскала от ЮЗУ,че действително нищо не става от тях!