Студенти и преподаватели в един глас: Оставка! (снимки)

OFFNews 26 октомври 2013 в 19:33 7225 35

Пълна окупация на СУ  Снимка:  Сергей Антонов
Пълна окупация на СУ Снимка: Сергей Антонов

Точно в 19 часа дворът на окупирания Софийски университет гръмна: "Оставка". Студенти и преподаватели, около 150 души се обединиха в днешния протест в академията. Паралелно с акцията на СУ, от пл. "Независимост", в другия край на "жълтите павета", тръгна поредното антиправителствено шествие. Двете групи ще се съберат малко по-късно.

"Ние сме със вас", заявиха представители на преподавателите. "Няма да се предадем. Това не е политически избор между свобода и не-свобода", отвърнаха студентите. „Обвинението, че Софийският университет се намесва в политиката, няма абсолютно никакво основание, защото искането за оставка не е политическо, а морално. Това, че спираме учебния процес за тези, които искат да учат, не е толкова важно, защото ако 8 декември се беше паднал в четвъртък, студентите щяха да пият една седмица ракия на Боровец”, заявиха протестиращите студенти. Те посочиха, че ще спрат учебния процес за колкото време е необходимо.

След шумните залпове от "Оставка", отекващи в околните сгради, стотината студенти се прибраха в окупираната аудитория.

В 19.20 часа около 50 преподаватели и студенти в двора, излязоха на шосето отпред и блокираха кръстовището на бул. "Левски" и бул. "Цар Освободител". В средата на шосето бе паркиран велосипед.

Шествието, както никога, започна при пълно отсъствие на полиция. Това трая едва няколко минути, след което се появиха 7-8 униформени, за да охраняват събитието.

Появи се и регулировчик, който да реши внезапния проблем с трафика, но 3 тролея останаха блокирани на кръстовището.

Десетина минути след началото си групата на протестиращите на шосето набъбна на около 150 души.

Около 19.45 близо 400 души се вляха в блокадата от пл. "Независимост". Беше блокиран тролей, който заради лоша маневра затвори пътя на линейка. Десетки протестиращи се втурнаха и избутаха тролея, за да отворят просека за линейката.

В 20.10 часа шествието започна обиколка на Ректората, завивайки по ул. "Шипка".

В 20.15 часа студентите, окупирали сградата на университета, излязоха на прозорците, за да аплодират съмишлениците си на улицата. Те призоваха шествието да не спира, тъй като се боят от провокации. "Тук ще стоим, с вас сме", отвърнаха им отдолу.

В 20.30 шествието отново бе на кръстовището, вече в състав около 200 души. Малко по-късно хората - от прозорците и от улицата, запяха националния химн.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!