Quantcast

Понеделник неучебен за всички сгради на СУ

Последна промяна на 26 октомври 2013 в 14:35 4898 20

Проф. Иван Илчев, ректор на Софийския университет. Снимка: БГНЕС

Понеделник ще бъде неучебен за всички сгради на Софийския университет, съобщи ректорът проф. Иван Илчев, който излезе да говори пред медиите в двора на висшето училище.

В 14 ч в понеделник е насрочен Академичен съвет, на който ще бъде взето решение за предстоящите действия.

На въпроса подкрепя или не протеста, Илчев отговори: "Вие виждате света като картина на Дюрер. Аз предпочитам да го виждам като картина на импресионист."

На сайта на СУ бe публикувана декларацията на ректорското ръководство (виж по-долу пълния текст). Тя започва с думите, че действията на студентите са насочени срещу липсата на морал в държавата, те имат пълното право да протестират, когато моралът е застрашен и ръководството няма за застраши това тяхно право. Веднага след това обаче се подчертава, че права имат и студентите, които не подкрепят протеста, и трябва да се държи сметка и за това.

На провокативния въпрос какво ще стане, ако група студенти, които не подкрепят окупацията, се опитат да влязат в сградата, Илчев отговори категорично, че няма да допусне противопоставяне на едни студенти срещу други и е взел необходимите мерки за това. Той отвърна със смях и на следващия въпрос - има ли някой в държавата, от когото може да се иска помощ да спре протеста на студентите: "Да, черните каулки, кои бяха там, ДАНС или ГДБОП, това ли ми предлагате?'

Илчев отказа да отговори на всички въпроси, които бяха хипотези за бъдещото развитие на събитията, с думите: "Аз съм историк, а не гадател."

Ректорът е дал списък със служители от администрацията, които трябва да бъдат в университета, за да не се застраши работата му, а студентите са се съгласили да допускат лицата от списъка.

Декларацията на ръководството на СУ:

 

Ръководството на Софийския университет разбира действията на студентите, окупирали сградата на Ректората, като реакция на липсата на морал в политическия живот и отсъствието на загриженост за бъдещето на младите хора и страната и незачитане на техните позиции. Убедени сме, че младите хора имат право да изразят обществената си позиция, дори и с цената на гражданско неподчинение – форма на протест още от времето на Средновековието и утвърдена от мислители като Хенри Дейвид Торо.

 В същото време окупационната форма на протест е едно крайно средство, което възпрепятства изпълнението на същинската функция на Университета – образователната и научната му дейност и нарушава правата на студенти, които не желаят прекъсване на учебния процес.

 За обсъждане на създалата се ситуация Ръководството на Софийския университет свиква извънредно заседание на Академическия съвет в понеделник, 28 октомври, от 14.00 часа и с цел избягване на административен хаос обявява деня за неучебен.

 Обръщаме се с призив за разбиране и търпение към всички студенти, преподаватели и служители, независимо дали подкрепят протеста или не, както и към цялото българско общество, разделено по същия начин и раздирано от същите морални дилеми.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.10 2013 в 10:08

Виж сега, Византиец, или каквото си там...! Докато няколко главорези, мутри и циници могат да преминават на червено, да убиват нормалните хора, да ги рекетират, да крадат огромни пари, да съсипват другите заради своето забогатяване, да опропастяват цяла една държава, за да вземат едни комисионни и т.н. и т.н., без да бъдат наказани - ще има и хора, които надигат глас. Онези, които си седят и гледат как изнасилват някого и нищо не предприемат, щото това не ги засягало, са следващите! Затова простата аритметика си е за простите хора, дето не ги засяга. Да те видя утре като ти разбият мутрата, като ти оберат къщата, като те уволнят, щото не си червен, син или пембен, каква друга песен ще пееш. КАКВО ДА СИ УЧАТ ДРУГИТЕ СТУДЕНТИ, бе?!?! Това дето ще им го преподава същият този хлъзгав конституционен съдия, ще е тотално различно от това, което прави в реалността - това ли да си учат. Да се учат да лъжат и да измекярстват ли?!? Това ли ти се вижда нормален учебен процес?????!!!! БРОЙКАТА никога не е значимост, дори един да се противопоставя на всеобщата глупост - достатъчно е! За качеството бройката не е значима. Мнозинството е инструмент на силата, не на разума!!! Тая тъпа песен дето я пеят управляващите - за малкия брой протестиращи- е цинизъм, Византийче, а не Демокрация! Щото това че стадото си пасе кротко, не значи че няма да иде под ножа на пролет!!!!

27.10 2013 в 09:40

Защото "останалите" ще се чудят защо живеят в държава, където са бедни, въпреки образованието си. В държава, където на техните работни места винаги ще има по един "успял" Пеевски. Бабите им винаги ще си броят стотинките. Болниците винаги ще са в окаяно състояние. Децата им ще се сблъскват с наглост и несправедливост. Ще виждат "успелите" и ще се чудят защо тези хора имат охолен живот без да учат и се трудят, а те с целият си ум, труд и упоритост водят нещастен окаян и пълен с лъжи живот.

27.10 2013 в 01:19

ами по най простата сметка тогава трябваше да излязат например с един повече от тези студенти и да имат мнозинство и готово... ама някак тия дето не подкрепят протеста не се виждат.

27.10 2013 в 01:16

Византиеца гони бройка, никога не се е интересувал от качеството на продукцията си. там да има 7-8 реда, да му отметнат у тефтерчето и да ходи да си плати вересиите в кварталната бакалия. това му е на човека...

26.10 2013 в 21:15

добре, нека си протестират.но защо точно в СУ.нека отидат на жълтите павета, където така или иначе има уж някакви действащи протести.ЗАЩО ДА ПРЕЧАТ НА ОСТАНАЛИТЕ???!!!

26.10 2013 в 20:45

Ма кво ми дреме, че си била "ЗА ПРОТЕСТА", ма...протествай си на площада и остави другите да учат. 150 чалгари пречите на цял университет ЗА “ПРОТИЧАНЕ НА НОРМАЛНИ УЧЕБНИ ЗАНЯТИЯ”. Не знам кой е продажник, мене Тиквоча не ми плаща, ти зимаш пари от него.

26.10 2013 в 20:02

Какъв легион бе поплювко? Знаеш ли въобще какво е легион? Да видя някаква подкрепа в тази тема от някого на малоумната си теза: "искащите да учат са повече". Ти брои ли, какво? По логиката ти на бавноразвиващо се дете, подкрепящите правителството са 40-50 човека /бройката на всекидневно контрапротестиращите/. От къде ви измислят такива ограничени платени драскачи. Поне малко от малко да ви подбираха с мъничко багаж. В главата.

26.10 2013 в 17:47

Простакът,пък бил той е византиец, винаги се обажда пръв,без да го викат!

26.10 2013 в 17:43

Само чалгар може да пише подобни простотии.Корабът потъва, той се сетил да спасява знамето!!!

26.10 2013 в 17:31

До Византиец
След всичко, което написа, си пролича само колко ТИ всъщност имаш в твоята "главица".
Именно защото не си чакам тапията за"вишо" съм ЗА ПРОТЕСТ, А НЕ ЗА "ПРОТИЧАНЕ НА НОРМАЛНИ УЧЕБНИ ЗАНЯТИЯ"! ПРОДАЖНИЦИ!