БСП: 100 студенти пречат на 25 000

Милен Енчев 26 октомври 2013 в 16:16 3240 10

Янаки Стоилов. Снимка: БГНЕС
Янаки Стоилов. Снимка: БГНЕС

Като нарушение на демократичните права определиха днес от БСП затварянето с вериги на Ректората на Софийския университет. Коментарите за студентската окупация бяха направени на форума на левицата за избор на нов шеф на софийската й организация.

„Струва ми се нарушение на всякакви демократични права 100 човека да пречат на другите 25 хиляди души да участват в учебен процес”, заяви председателят на парламентарната комисия по образование Ваня Добрева. По думите й исканията, които се чуват, не засягат въпроси на образованието. Тя постави въпроса защо преди две години, когато бяха увеличени рязко таксите на студентите, били стопирани всички опити на част от студентите да протестират.

"В момента не мога да кажа каква е тази воля, но при всички случаи тези окупационни действия нямат общо с демокрацията, ако някои се позовават на нея", беше позицията на Янаки Стоилов.

Според Стоилов, който е зам.-председател на БСП, ръководството на СУ е пропуснало да действа "последователно и демократично". Той предложи и механизъм за демократично окупиране на университета. То (ръководството - бел.ред.) трябваше да се обърне към ръководствата на факултетите или поне на тези, които ползват сградата на Ректората, и те да обсъдят въпроса и, ако трябва, да се свикат общи събрания, и да се консултират студентските съвети, и Университетът да действа съгласно волята на мнозинството преподаватели и студенти, каза Стоилов. 

Добрева цитира закона за автономията, според който университетите не са пространство за политически дейности и по думите й в момента проблемите са за ръководството на университета.

По-рано днес на форума на БСП се заговори и за преразглеждане на партийното членство на проф. Георги Близнашки от СУ, който е бвиш депутат от левицата, заради декларираната от него подкрепа за студентската окупация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!