Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Маги Малеева даде кураж на студентите от 272 аудитория

Владимир Йончев 26 октомври 2013 в 18:39 5613 20

Преподаватели се събират в двора на СУ, за да подкрепят окупацията. Снимка: Мая Младенова
Преподаватели се събират в двора на СУ, за да подкрепят окупацията. Снимка: Мая Младенова

Най-известната българска тенесистка Маги Малеева и популярният блогър Константин Павлов - Комитата влязоха в окупирания Софийски университет, за да говорят пред протестиращите студенти.

Отвън има много хора, които ви подкрепят, каза Маги и предупреди демонстрантите, че атаките срещу тях вероятно ще се засилят. Тя заяви, че ако имат нужда от помощ, тя и хората, които ги подкрепят, са на разположение.

"От този ден нататък животът ви ще бъде разделен на две – преди окупацията и след окупацията", каза Комитата. Той посочи, че атаките срещу протестиращите студенти са силни, защото те самите са силни и държат инициативата.

Пред вас има учебна дъска, на която можете да изпишете името на всеки български интелектуалец и той веднага ще се отзове тук, за да отговаря на въпросите ви, каза още блогърът.

В двора на Ректората на Софийския университет вече се събраха десетки преподаватели от различни университети. Сред тях са политолозите проф. Огнян Минчев и проф. Даниел Смилов, философът проф. Калин Янакиев, Валентин Иванов от Нов български университет и др. Най-накрая академичната общност стана общност, обобщи един от тях.

Минути по-късно от зала 272 - първата окупирана аудитория, слязоха 100-те протестиращи студенти. Те благодариха на преподавателите за оказаната подкрепа. 

Шестте входа на Ректората от сутринта са преградени с вериги, които протестиращите студенти купуват. Един от младежите разказа, че днес, когато посетили магазин, за да купят допълнително верига и обяснили за какво им е нужна, продавачите им я продали с огромна отстъпка.

Тази вечер поредният протест срещу правителството на Пламен Орешарски ще тръгне за пръв път от Софийския университет. OFFNews ще го предава на живо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!