Странни уволнения на кадърни горски шефове възмутиха еколози

OFFNews 29 август 2013 в 18:37 2690 6

Последните политически рокади в държавните горски стопанства, очаквано, предизвикаха възмущение сред природозащитните организации. От екогрупата „За да остане природа в България“ днес изразиха категорично несъгласие с уволнението на доказани професионалисти и политическите назначения на нови директори.

Еконедоволството бе предизвикано основно от рокадите в три държавни три горски стопанства - „Кости“ (в Странджа), „Доспат“ (в Родопите) и „Царево“ (в Странджа).

„Лесовъди като инж. Венелин Радков (Държавно горско стопанство (ДГС) „Кости“) и инж. Вергил Байкалов (ДГС „Доспат“) бяха уволнени с мотив за неизпълнение на финансовия план за първите 6 месеца на годината. В същото време не се отчитат високи професионални постижения като факта, че и двете горски стопанства притежават международния FSC сертификат (Forest Stewardship Council – международен сертификат за устойчиво отглеждане на гори, бел.ред.), което означава, че горите там се стопанисват по отговорен и устойчив начин, при спазване на баланс между икономическите, социалните и екологичните аспекти“, се казва в прессъобщение на природозащитниците.

Както по-рано един от уволнените горски директори посочи, неизпълнението на финансовия план е формален мотив, тъй като огромна част от горските стопанства в страната тази година не са изпълнили плановете си заради рязък спад в пазара на дървесина.

Благодарение на Венелин Радков, в ДГС Кости е създадена система за своевременно регистриране на пожари и нарушители в горите. Той е въвел и практиката на т.нар. „Саарландски метод“ за природосъобразно стопанисване на горите, а запазените вековни гори на територията на стопанството са доказателство за доброто му управление. Инж. Вергил Байкалов пък е успял да възстанови на държавата близо 1 250 декара гори, неправомерно върнати през 2002 г. чрез документна измама, посочиха екоактивистите.

Междувременно, за директор на горско стопанство „Царево“ бе назначен Петко Арнаудов, чието име, в качеството му на бивш кмет на Царево, се свързва с опитите за масово застрояване на крайбрежието на природен парк „Странджа“, припомниха от „За да остане природа“.

„Отстраняването на професионалисти с опит и преди всичко с грижа за гората, и назначаването на хора със спорна или откровено лоша репутация, е предпоставка за поощряване на непрофесионализма, корупцията и политическата зависимост, което винаги е за сметка на доброто управление, този път по отношение на горите“.

Петко Арнаудов бе в три поредни мандата кмет на Царево, избиран с подкрепата на БСП и е известен с прозвището „ликвидаторът на Странджа“. Той се прочу с редица безобразия, сред които незаконното селище "Златна Перла" в природен парк „Странджа“, вече премахнато, устройствените планове на плажа "Корал" и презастрояването на местността "Бутамята" в Синеморец с огромни хотели (без дори да има адекватно пречистване на фекалните им води), натиска за промяна в устройствения план на Царево, която има за цел застрояване на хиляди декари от Царево до Резово в границите на парк "Странджа".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови