Станишев: Сгреших, отговорността е лично моя (видео)

Александра Маркарян 19 юни 2013 в 10:20 4639 14

Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС
Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС

Прекрачихме границата. Искам да поднеса лично извинение. Отговорността е лично моя.

Това заяви от трибуната на Народното събрание лидерът на социалистите Сергей Станишев, аргументирайки предложението за отмяна на решението за избор на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

Той обаче отново внуши, че инициативата за номинацията не е била негова, а на Пламен Орешарски, а той само искал да го подкрепи.

В близо 20-минутната си реч Станишев заяви:

"Когато участвах в дебата, заявих, че това е нестандартно решение, защото ситуацията е критична, необичайна и изисква бързи действия. Оказа се, че в търсенето на бързи резултати и демонстрация на воля прекрачихме раница, която не бива да бъде прекрачвана - обществената оценка по отношение на публичните фигури, хора, които заемат високи държавни позиции. Тежък, но оздравителен урок. За мен лично и за моята партия. Трябва всички политици да го осъзнаем.

След 4 години потискане на гражданското общество, газене и мачкане, България е различна. Хората се събудиха и искат техният глас да бъде водещ.

Искам да отправя лично извинение към хората, които гласуваха за БСП. Хората подкрепиха кандидатурата с огромно вътрешно съмнение. Направиха го в името на подкрепата на г-н Орешарски. Знам, че е имало огромна вътрешна съпротива.

Това е сериозен урок за мен лично. Искам тези хора, които звънят на нашите народните представители и изразяват възмущението си да не го правят по отношение на тях - аз нося тази отговорност. Но искам ясно да заявя - това предложение беше направено с най-чисти и ясни мотиви. В стремеж да се постигнат истински резултати, не да се имитира дейност. Може би ще постигнем тази цел, но доста по-трудно, заради политическата грешка, която направихме."

Оправдавайки решението, той продължи:

"За никой в България в последните години не е тайна, че цялата ни държава е проядена от частни интереси, които много често се маскират зад общото благо. Че има тежко задкулисие. В този процес, вървял в продължение на години, постигнал своя апогей през последните 4 години при управлението на Борисов и партията ГЕРБ. Управление, което беше централизирано, авторитарно, което се основава на контрола, страха и разпределянето на интереси в ущърб на българските граждани, което източваше и ограбваше държавата, доведе икономически до срив, малкият и средният бизнес е на колене, хората до до мизерия. Този процес трябваше и трябва да бъде прекратен и трябваше да започне процес на оздравяване, изчистване и на българските институции и на икономическия и политическия живот. Това изисква решителни мерки. Именно затова наред с първите спешни социални мерки на правителството на Орешарски започна и реформа в сектора "Сигурност". Тя е необходима, защото в последните години именно този сектор бе превърнат в лично оръжие на Борисов и Цветанов. Прикриване на контр канали, източване на държавата, изнудване, шантаж.

Когато биеш организираната престъпност и разкриваш злоупотреби, няма как не само да бъдеш обичан, но със сигурност залагаш и главата си. Колко са готовите да направят това и да подложат и своето семейство на риск? Новата процедура трябва да е ясна и в интересите на националната сигурност. Но и това не е достатъчно. Важно е оттук нататък действително към всеки да има равни критерии. Преди няколко дни казах, че трябва маските да паднат. В българската политика има огромно лицемерие то трябва да бъде разобличавано, да има единен стандарт за всеки.

Затова започнахме процеса на деконцентрация, за да има баланс, взаимен контрол, независим контрол върху използването на СРС, за да не се използва за интересите на една клика. Този процес започна и ще продължи. Тази прозрачност и последователност трябва да видят хората.

Мотивът, който надделя в избора на кандидатурата на Пеевски беше убедеността и на премиера и на лидерите на двете групи, че е важно да се постигат бързи резултати в пресичане на контрабанда, в действия на незаконно използване на властовите позиции, срещу корупцията и организираната престъпност. Видяхме такава готовност и решителност да се поеме личен риск в лицето на г-н Пеевски."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!