Сметната палата: СУ поръчва и плаща без конкурси, настанява безотчетно в общежития

Александра Маркарян 10 април 2013 в 16:43 3618 0

Софийският университет  Снимка: БГНЕС
Софийският университет Снимка: БГНЕС

Софийският университет е заобикалял Закона за обществените поръчки, настанявал е хора, които не са студенти в общежития, без да е осигурил задължителната свързаност на базата си данни за настанените в общежития със системата на Министерството на образованието и науката.

Това са изводи от доклад на Сметната палата след извършен одит в Софийския университет за периода 1 януари - 31 декември 2011 година.

От 1 януари до 31 декември 201 г. Поделение "Социално-битово обслужване" плаща 459 188.73 лева без ДДС (551 026.48 лева с ДДС) за хранителни продукти за студентските столове. Обществена поръчка за изпълнител обаче няма. Това нарушава чл. 8, ал. 1 от Закона за обществените поръчки, констатират одиторите.

Извършени са ремонти от ПСБО за над 1 млн. лева от фирмата "Въло Вълов - строй", но тя също не е била избрана с конкурс.

За поддръжка на асансьорите в общежитията също са били платени средства без фирмата "Лифт сервиз" да е била избрана с конкурс. Парите са 116 525 лева без ДДС.

Същото е констатирано и при направените разходи за хигиенни материали, доставени от две фирми, на обща стойност 26 436 лева. Там е нарушена Наредбата за малките обществени поръчки.

Не е имало и събиране на три оферти при избор на фирма за трудова медицина, на която са платени 45 670 лева без ДДС.

Университетското издателство също е получило печатарска хартия на стойност 137 367.20 лева без ДДС без проведен конкурс за доставчик. Същото се е случило и при доставката на материали за поддръжка на печатни машини.

"От ръководството на Университета не е осъществен ефективен контрол върху разходите, извършени за доставки от Поделение „Социално-битово обслужване” (ПСБО) и от Университетското издателство „Св. Климент Охридски”, стойностите на които изискват възлагане на обществени поръчки по реда на Закона за обществените поръчки и Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки", пишат от Сметната палата. 

От планираните 16 обществени поръчки за годината са възложени само три. В същото време са разплащани доставки по планирани, но непроведени обществени поръчки, пише в доклада.

Друго нарушение е, че в обявленията за провежданите поръчки по ЗОП гаранцията за изпълнение е била определена като абсолютна сума, а не като процент от стойността на обществената поръчка. Това е нарушение  на нормативните изисквания.

Притеснителен е договор, сключен през 2003 г. от ректора на СУ с фирмата на Божидар Петракиев - ЕТ "Агро-индустриал - Божидар Петракиев" за изграждане на комплекса Студентски стол №25. Фирмата сключва 10 договори и анекси, с които преотдава помещенията под наем на трети лица. Фирмата, която няма договор за наем със СУ, си е позволила да отдава помещенията. Съгласно заповед на ректора е трябвало да има търг с тайно наддаване за определяне на наематели. Такъв не е проведен. И в момента тези помещения се ползват незаконно от пуснатите наематели.

По повод обитателите на студентските общежития на СУ от Сметната палата пишат:

"От ръководството на СУ не са предприети действия за свързване на базата данни за настанените лица в студентските общежития към базата данни на МОМН, което създава риск за осъществяването на текущ мониторинг и контрол.

Установено е, че не е регламентиран ред за ползването на свободни стаи/ апартаменти във всички студентски общежития, предоставени за управление на Университета, както и размера на нощувките в тях."

 OFFNews потърси Софийският университет за коментар. От пресцентъра обясниха, че докладът е бил получен днес, че в Алма матер първо трябва да се запознаят с него, след което ще коментират констатациите в него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови