Смъртната присъда на вековната гора край Габрово

Последна промяна на 27 февруари 2013 в 14:46 5440 8

Над 50 дъбови дървета вече са изсечени.
Над 50 дъбови дървета вече са изсечени.

Пепа Витанова

„В гората, на стръмния бряг край самото море, растеше стар, престарял дъб. Той беше на триста шейсет и пет години, ала за дърветата годините са същото, каквото са за нас, хората, дните. Денем ние сме будни, а нощем спим и виждаме разни сънища; с дърветата е съвсем иначе: те са будни през трите годишни времена и спят само през зимата. За тях зимата е време за почивка — тяхна нощ след дългия ден, който се нарича пролет, лято и есен.”

Из „Последният сън на стария дъб” на Ханс Кристиан Андерсен

Над блоковете на габровската улица "Радост" има (имаше) прекрасна широколистна гора от над 20-метрови дъбови дървета и липи. Със статут на частна държавна собственост, която се стопанисва от Държавно горско стопанство – Габрово. Преди единайсет години, при управлението на Симеон Кобургготски, наследниците на някогашните собственици на терена казваха, че законът не им дава право дори да берат гъбите в гората без специално разрешение, камо ли да отсекат дърво.

След 2009 г. обаче, този строг контрол очевидно се пропука. Първо изчезнаха сърните и елените, за които преди гората беше дом и често се разхождаха почти до блоковете. От пролетта на 2011 започна безразборна сеч във вътрешността на гората, уж я „разреждаха и оздравяваха”, но още през следващата зима видяхме как дърветата умират прави – много от дъбовете паднаха сами, коренната им система изгуби опора и не устоя на силния вятър и дъжд.

През пролетта на 2012 двама квартални активисти на ГЕРБ поеха инициатива за изсичане на първите четири реда дървета (около 50-60 дъбове и липи) от най-близкия до блоковете горски склон. Аргументите: пречели им клоните и имало опасност те да паднат върху паркираните под тях коли. Техните коли, които трупосваха под прозорците си, въпреки че мястото не е отредено за паркинг. Парадоксалното е, че единият от инициаторите за сечта е служител на „Национален парк Централен Балкан” и би трябвало да обича гората повече от колата си.

Може само да гадаем как активистите на ГЕРБ успяват да убедят директорката на Държавно горско стопанство - Габрово, инж. Тони Тодорова да издаде разпореждане за поголовно изсичане на такъв голям горски участък. Законът повелява да не се секат повече от 5 съседни дървета, защото това намалява самозащитните сили на цялата гора. Но служителката, на която държавата е поверила опазването на горите намира начин да се справи: сформира „шуро-баджанашка” комисия от представители на ДГС – Габрово, Регионално управление на горите - Велико Търново и Семеконтролна станция – София и подписва „смъртната присъда” на гората.

В началото на януари 2013 г., докато вековните габровски дъбове спят зимния си сън, са отсечени над 50 дъбови и липови дървета. Тъй като те са на стръмен склон и след унищожените първи 4-5 реда има други дървета, е логично да последва свличане на терена и поетапно падане на „пощадените” дъбове от горната част на склона.

Така след няколко години от гората няма да остане нищо.

За да порасне един дъб около 1-1.5 метра са нужни поне 10 години. Както казва Андерсен: „за дърветата годините са същото, каквото са за нас, хората, дните”.

Но според инж. Тодорова гората можела да се само-възстанови след 10 г., при условие, че не се попречи на естественото й само-залесяване. Тоест, ако хората не превърнат оголения терен в сметище или склад на дърва за огрев. За съжаление, складирането на дърва и боклуци на „местопрестъплението” вече е факт.

Между другото, от върха на гората над улица „Радост” се вижда прочутата вила на видния габровски фабрикант Пенчо Семов. В началото на миналия век той загубил солидно количество акции на Суецкия канал, но не се отчаял: „Като не ми върви с параходите в чуждите води, ще си построя един в нашия Балкан." И издигнал сред боровете и дъбовете на Габрово огромна 5-етажна вила във формата на параход.

Днес от „Парахода” на Пенчо Семов се виждат оголените хълмове над ул. „Радост”.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.04 2013 в 21:57

Хора за съжаление това не е единичен случай, а масова практика в цялата ни държава - господ да е на помощ на гората! Преследват до край циганин, отсякъл едно-две дървета, а масовата сеч е узаконена - сече се поголовно, средната заплата в ДГС-тата е около 1 000 лева и плана за сеч редовно се преизпълнява, за да има тримесечни и годишни премии от по още 1000 лева... И големи заплати за една камара районни дирекции на горите, изпълнителна агенция за горите и какво ли не още...

25.03 2013 в 14:20

Гората е със статут на СЕМЕННА БАЗА - изсичането на дърветата в семенни бази е абсолютно забранено. Престъпление по служба - това е, която са направили другарите от комисията, разрешила сечта. Направили са протокол за изсичане на 20 дървета, а на място са се споразумели за още 20. Така изсечените дъбови дървета са 40. Трбява да има УВОЛНЕНИ, не фиктивно наказани.

27.02 2013 в 20:23

Герб и Царя доказано могат да секат дървета.

27.02 2013 в 18:00

"Парахода" е строен за вила на габровския фабрикант, а от години е белодробна болница. Стопанисва се добре, за разлика от намиращата се под "Парахода" градска къща на Пенчо Семов, която той завещава за старопиталище (страчески дом), но така и не изпълняват волята му. Тази прекрасна къща буквално беше убита в годините на прехода - оставиха я безпризорна и клошарите я изтърбушиха разграбиха, палиха.

27.02 2013 в 16:33

Точно така е. И че е дъб - дъб е, но не е стогодишен.

27.02 2013 в 16:01

Парахода не бил вила, а девическо пансион-общежитие, сега е белодробна болница.
Снимката била архивна, т.е. не е от тази гора и въпросната сеч. Ще е добре някой да направи актуална снимка и да прати на редакцията.

27.02 2013 в 15:24

Тия дървета на снимката са си типичен пример за циганска сеч. Дървото е отсечено на нивото на кръста - циганин се не навежда!!

27.02 2013 в 15:11

А другото интересно е ,че на площадчето, образувано от улиците "Радост", "Минзухар" и "Балкан" се намира държавно горско стопанство- Габрово.