Скъпата Инка за бедните е препоръчана от БЧК (видео)

Нели Чолашка 31 октомври 2012 в 14:05 3126 2

Мирослав Найденов Снимка: БГНЕС
Мирослав Найденов Снимка: БГНЕС

Продуктите, които се купуват по програма "Благотворителност", сред които е и кафе Инка за 20 лв. на килограм, се посочват от Българския червен кръст (БЧК), обяви  шефът на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) Румен Порожанов. Това се случи на извънреден брифинг свикан от земеделския министър Мирослав Найденов, за да обясни за разваления боб в складовете на БЧК, който е предназначен за най-бедните.

Можете да видите цялата пресконференция тук:

 

 


Live streaming by Ustream

Порожанов обясни, че кафето  и медът са купени последни с около 2 млн. лв. транспортни разходи по първия транш при тегленето на интервенционното зърно и за тази сума с разрешение на ЕК са поръчани още два продукта. От БЧК са посочили кафе с екстракт от цикория и мед. Те подавали продуктите на база анкета с хората с право на помощи.

По-рано днес на друга пресконференция доставчикът на кафето - ЕТ "Фантастика 95 - Георги Цанков", обясни, че изискванията в поръчката са били такива, че се е наложило да достави най-скъпата инка на пазара.

Относно бобът с гъгрица, открит от Агенцията по храните в складовете на БЧК, който също се доставя от Георги Цанков, Мирослав Найденов посъветва Цанков да приеме експертизата, поръчана от агенцията и да достави за своя сметка нови 90 тона боб.

Освен обявените вече 50 тона развален фасул в Плевен са открити още 40 тона боб с гъгрица във Варна, обяви шефът на Агенцията по храните д-р Йордан Войнов. Фактът, че не всички проби боб са били заразени означава, че бобът е докаран в България с гъгрици, а не се е развалил тук, уточни Войнов.

Гърция е трябвало да установи това на пристанище Солун, но не го е направила и го е допуснала за продажба в Европейския съюз.

Георги Цанков може да поиска арбитражна експертиза в друга държава, но ще трябва сам да плати за нея, предупреди няколко пъти Мирослав Найденов. "Левски и ЦСКА като играят си викат рефер от чужбина и си плащат масрафа", обясни той.

Георги Цанков ще бъде глобен от Държавен фонд "Земеделие" 2% от сумата по договора за боба, което са 120 хил. лв. и до 10 хил. лв. от Агенцията по храните.

Той не е вносител на боб, вносител е софийската фирма "Ести трейд" и той може да потърси обезщетение от нея, уточниха от Агенцията по храните.

Помощите за бедни се раздават по програма “Благотворителност”, финансирана от Европейския съюз. Изпълнител на програмата е Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ), а помощите се раздават от БЧК.

В края на лятото от ДФЗ се похвалиха, че са привлекли допълнителен ресурс от 14 млн. евро за храни за бедните. Отделно от тази сума България е получила 4 183 873 евро под формата на интервенционен ечемик от Великобритания и Финландия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!